NASA втратила зв'язок із мінісупутником, який мандрує до Місяця

11:24, 06.07.2022
NASA втратила зв'язок із мінісупутником, який мандрує до Місяця

"Супутник-втікач NASA CAPSTONE десь загубився по дорозі до Місяця. (Фото: Daniel Rutter/NASA)

Забили тривогу фахівці-Інженери Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору NASA через втрату зв'язу із мінісупутником CAPSTONE, що прямує до Місяця.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Engadget.

 

25-кілограмовий супутник втратив зв'язок з інженерами 4 липня незабаром після виходу з орбіти Землі.

 

Представник NASA повідомив, що команда американського відомства має достовірну інформацію про траєкторію CAPSTONE, і нині спеціалісти намагаються відновити контакт із мінісупутником.

 

«У разі потреби місія матиме достатньо палива, щоб затримати початковий маневр корекції траєкторії після від’єднання від прискорювача на кілька днів», — сказав речник Управління.

 

CAPSTONE провів шість днів, нарощуючи швидкість на орбіті на ракетному прискорювачі Rocket Lab Electron, і у понеділок нарешті вирушив у напрямку Місяця.

 

Нагадаємо, що 28 червня американська компанія Rocket Lab запустила ракету-носій Electron із мінісупутником CAPSTONE від NASA на борту.

 

CAPSTONE прямує до Місяця для перевірки стабільності орбіти, яку NASA планує використовувати для майбутньої космічної станції Gateway.

 

Як повідомляла УМ, зі стартового комплексу Військово-Повітряних сил Сполучених Штатів Америки, що на мисі Канаверал, 13 січня о 17.25 за київським часом було здійснено запуск українського космічного оператора «Січ-2-30».