«Січ-2-30. Запустили!» Україна повертається в коло космічних держав

20.01.2022
«Січ-2-30. Запустили!» Україна повертається в коло космічних держав

(Фото з фейсбуку Володимира ТАФТАЯ.)

Зі стартового комплексу Військово-Повітряних сил Сполучених Штатів Америки, що на мисі Канаверал, 13 січня о 17.25 за київським часом було здійснено запуск українського космічного оператора «Січ-2-30».

 

Космічний апарат вагою в 210 кілограмiв за межі земної атмосфери виводила ракета-носій Falcon 9 (компанія SpaseX Ілона Маска), і він успішно від’єднався від розгінного блоку за 1 годину 23 хвилини й 6 секунд.


Засоби Національного центру управління та випробувань космічних засобів, розташованого поблизу м. Дунаївці (Хмельниччина), після двох сеансів зв’язку, під час третього витка встановили стійкий зв’язок із космічним апаратом. Усі бортові системи супутника працюють у штатному режимі, сонячні батареї розкриті.


Загальна вартість робіт, пов’язаних із запуском, становить 245 млн грн, вартість запуску ракетою-носієм — 2 млн дол. США. Модель штучного супутника не є найновітнішою або наймодернішою, але факт її вдалого виходу на орбіту та своєчасне налагодження зв’язку з пультом управління є дієвим доказом присутності України в колі космічних держав.


Очільник Державного космічного агентства України Володимир Тафтай у соцмережах увечері того дня написав: «Сьогодні ми запустили власний супутник для України. Вперше за 11 років! Україна нарешті повертається у космос».


Наявність супутника на довколаземній орбіті, крім політично-іміджевих позитивів, дарує Україні значні економічні зиски, оскільки він є орієнтованим на допомогу аграріям, картографам, працівникам лісового та водного господарств, а також — на здійснення контролю надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

 

Космічні технології шляхом здійснення високоточної фотозйомки уможливлюють нагляд за водоймами, земельними угіддями та малодоступними ділянками в малолюдних місцинах (як тут не згадати незаконні вирубки лісових масивів та варварські методи незаконного видобутку бурштину). Крім того, наш супутник буде інтегрований у програму Європейського Союзу зі спостереження за Землею Copernicus.


Запуск українського супутника «Січ-2-30» є частиною загальнонаціональної космічної програми, її перший крок. Україна планує розширювати застосування космічних апаратів у царинах безпеки та оборони, що сприятиме Збройним силам України фіксувати рух ворожих сил. До 2025 року Україна планує розгорнути на орбіті ще 6 апаратів високої просторової розрізненості (1 метр) та одного — надвисокої (0,5 метра). Загалом супутників буде вісім.


Попередній супутник «Січ-2» Україна відправила на орбіту в серпні 2011 року за допомогою ракети-носія «Дніпро-1», який у ті часи виготовляли на «Південмаші» із залученням московитських компаній.

 

Запуск відбувся на базі в Оренбурзькій області. Вже у грудні 2012 року зв’язок iз супутником втратили. Пізніше з’ясувалося, що проблема виникла через елемент живлення російського виробництва. «Січ-2» пропрацював менш нiж півтора року з п’яти очікуваних розробниками.