Володар десяти «Ґреммі» безкоштовно виступив на підтримку України

17:16, 04.04.2022
Володар десяти «Ґреммі»  безкоштовно виступив на підтримку України

Україна на фото, Джон Ледженд та Любов Якимчук. (Коллаж автора)

Потужно підтримали Україну у протистоянні повномасштабній війні проти нашої держави росії на 64-й церемонії нагородження  престижною музичною премією «Ґреммі». 

 

Як зазначили організатори, це повинно підвищити рівень обізнаності всіх про ситуацію у нашій країні та надаватиме можливість кожному зробити свій внесок у всесвітню кампанію «Встань за Україну».

 

Учасників церемонії «Ґреммі-2022», яка відбувалася у MGM Grand Garden Arena у Лас-Вегасі за місцевим часом 3 квітня, розчулила музично-поетична композиція, яку представили один із найвідоміших нині американських соул-співаків Джон Ледженд разом із українськими виконавцями:  авторкою книги поезій «Абрикоси Донбасу» Любов’ю Якимчук, яка родом із Луганщини; співачкою  Мікою Ньютон, яка після Євробачення-2011 переїхала до США;  та бандуристкою з Одеси  Сюзанною Іглідан.

 

«…захисти від смерті моїх батьків

чия хата стоїть на лінії вогню

і вони не хочуть її покидати

як домовину

хліб наш насущний віддай голодним

і нехай вони перестануть їсти одне одного

і прости нам зруйновані міста наші

хоч і ми не прощаємо цього ворогам нашим

захисти і вбережи

моїх батьків

мого чоловіка

моє дитя

і мою Батьківщину», -

чуттєво читала англійською зі сцени поетка Любов Якимчук свою «Молитву» під музичний акомпанемент Джона Ледженда.

 

«Для мене було честю виступити безкоштовно сьогодні ввечері разом з Любою Якимчук, Сюзанною Іглідан, Мікою Ньютон і нашим неймовірним хором», - написав після церемонії в інстаграмі володар десяти премій «Ґреммі», 43-річний американський виконавець Джон Ледженд, який є  одним найяскравіших представників ритм-енд-блюзу сучасності. 

 

Основою всієї представленої музично-поетичної  композиції на підтримку України стала його нова пісня Free.


«Я написав Free («Вільний») після того, як тиждень дивився жахливі кадри безглуздого, жорстокого вторгнення в Україну з боку режиму, якому немає морального виправдання,.. -  поділився виконавець історією створення своєї нової пісні. -  Я знаю, що не в змозі закінчити жодну війну піснею, але я повинен був написати її як свій внесок у хор голосів, що закликають до миру і свободи».

 

Присутність у відеоряді  під час виступу на церемонії «Ґреммі»  фото не лише з України, яка чинить гідний супротив російським нападникам, пояснюють такі слова Джо Ледженда: «Вільний» був натхненний духовними силами і гімнами моїх поневолених і пригноблених афро-американських предків, які були натхненні старозавітною історією про Мойсея, який привів свій народ до звільнення від рабства».

 

«Сьогодні трапилося неймовірне. Я навіть не одразу зрозуміла, що відбувається - вони робили це дуже красиво, як перформенс, і разом з тим щиро, як це буває в розмові з близькими. Музична команда на «Ґреммі»зібралася в коло, взялася за руки і молилася за Україну. Це була молитва сильних, прониклива, неймовірна, - поділилася перед початком церемонії Любов Якимчук.

 

-  І знаєте, що вони говорили? Що Україна бореться за свою та їхню свободу. Я це вже чула від американців не раз. Весь прогресивний світ розуміє, що нічого немає дорожчого, ніж бути собою і жити вільно. Вони захоплюються нами, вони хочуть, щоб нам вдалося, вони оплакують наших загиблих разом з нами».

 

 

Як повідомляла "УМ", організаторів 94-ї церемонії вручення премії "Оскар" критикували за незграбне ставлення до  війни в Україні після того, як ведучі та номінанти, здавалося, уникали цієї теми до кінця тригодинного шоу.