Церемонію «Оскар» критикують через неоднозначну позицію щодо війни в Україні

12:40, 28.03.2022
Церемонію «Оскар» критикують через неоднозначну позицію щодо війни в Україні

На церемонії "Оскар" не надали слова Президента Зеленському і обмежилися хвилиною мовчання. (GETTY IMAGES)

Журналісти, експерти і окремі зірки кіноіндустрії критикують організаторів 94-ї церемонії вручення премії "Оскар", яка відбулася у теарті Долбі у Голлівуді в ніч на понеділок.

 

Як передає Україна молода, про це йдеться у матеріалах багатьох світових ЗМІ.

 

Так, видання Daily Mail пише, що церемонію критикують за незграбне ставлення до  війни в Україні після того, як ведучі та номінанти, здавалося, уникали цієї теми до кінця тригодинного шоу.

 

При цьому ведучі жваво обговорювали внутрішньополітичні проблеми США, торкнувшись низки гострих питань і висміявши республіканців у своєму вступному монолозі.

 

Під час церемонії акторка Міла Куніс, яка народилася в Україні, вийшла на сцену під час вручення премії "Оскар", щоб розповісти про вторгнення Росії до її рідної країни, оголосивши хвилину мовчання.

 

Зокрема, пані Куніс у своєму виступі звернула увагу на силу українського народу, який протистоїть російському вторгненню:

 

 

“Нещодавні події у світі змусили багатьох із нас почуватися спустошеними. Однак, споглядаючи силу та гідність тих, хто постає перед таким розоренням, неможливо не розчулитися їх стійкістю. Неможливо не захоплюватися тими, хто знаходить силу, аби продовжувати протистояти неймовірній темряві”.

 

Під час хвилини мовчання, перед швидким переходом до реклами заставки закликали аудиторію підтримати "народ України, який наразі має справу із вторгненням, конфліктом та забобонами в межах своїх власних кордонів", але слово "Україна" не було вимовлено вголос.

 

“Хочемо дотриматися хвилини мовчання, аби висловити підтримку українському  народу, який наразі постав перед вторгненням, конфліктом та упередження всередині власних кордонів”, - йшлося у повідомленні, виведеному на основний екран під час трансляції.

 

На наступному екрані організатори кінопремії закликали глядачів підтримувати країну усіма доступними методами.

 

Ведуча Емі Шумер, яка напередодні заявляла про те, що на церемонії має виступити президент України Володимир Зеленський, сказала зі сцени про геноцид в Україні.

 

Як повідомляла «УМ»,  лауреат премії «Оскар», голівудський акток і режисер Шон Пенн обіцяв розплавити свої статуетки, якщо організатори не дадуть виступити на церемонії президенту Зеленському.

 

Втім, на його заклик бойкотувати церемонію зірк не відреагували. Натомість деякі актори на червоній доріжці висловили солідарність з Україною та доповнили свої образи стрічками та прапорцями.

 

                                   Бенедикт Камбербетч.

 

Серед них Джейсон Момоа, Джеймі Лі Кертіс, Семюель Л. Джексон та Бенедикт Камбербетч, який сказав кілька слів про Україну.

 

"Бачити дітей, похованих під руїнами театру, вагітних, які постраждали в пологовому будинку (жахливо – ред.). Я просто не вірю, що це насправді відбувається", – цитує його The Guardian.

 

 

Семюель Л. Джексон також висловив підтримку постраждалим від війни українцям

 

А Джейсон Момоа прийшов із прапорецем у кишені

 

 

За даними New York Times, помічники президента України Володимира Зеленського лобіювали в академії показ відео на церемонії в останню хвилину, але натомість продюсери віддали перевагу хвилині мовчання. Виступ Зеленського також не відбувся.

 

Підхід невтручання до вирішення війни в Україні викликав негайний потік критики, у твітері користувачі писали: "Здається, вони не тільки не в змозі навіть сказати: "Україна". Ці люди зовсім відірвані від спілкування у багатьох відношеннях".