Космічний телескоп «Джеймс Вебб» досяг точки Лагранжа з якої спостерігатиме за Всесвітом

13:00, 25.01.2022
Космічний телескоп «Джеймс Вебб» досяг точки Лагранжа з якої спостерігатиме за Всесвітом

Траєкторія польоту космічного апарату з телескопом «Джеймс Вебб». (Фото: NASA.)

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» через тридцять днів після запуску досяг у космосі точки Лагранжа L2, де він спостерігатиме за Всесвітом. Вона знаходиться за 1,5 мільйона км від Землі на її нічному боці.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє NASA.

 

«Джеймса Вебба» вивели на орбіту навколо цього місця завдяки короткому пʼятихвилинному включенню двигуна. Протягом наступних пʼяти місяців фахівці NASA налаштовуватимуть обсерваторію та вирівнюватимуть дзеркала. Після цього телескоп розпочне роботу та надасть перші наукові дані. Очікується, що вони надійдуть у червні 2022 року. Головна мета у роботі телескопа — сфотографувати найперші зірки, що засяяли у Всесвіті, і досліджувати далекі планети, щоб зʼясувати, чи можуть вони бути придатними для життя.

 

Крапка Лагранжа 2 — одна з пʼяти гравітаційних «зон найкращого сприйняття» навколо Сонця та Землі, де супутники можуть утримувати своє становище із невеликими коригуваннями орбіти, тим самим заощаджуючи паливо. Іншою перевагою є те, що «Вебб» не відчуватиме на L2 великих коливань температури та світла, які витримують космічні телескопи, розташовані набагато ближче до Землі. Це життєво важливе для місії, адже телескоп призначений для спостереження за космосом в інфрачервоному світлі і тому має підтримувати постійні надхолодні умови для свого обладнання. Інфрачервоне світло має хвилі, які трохи довші за хвилі видимого світла. Воно дозволить телескопу, наприклад, дивитися крізь пил на зірки, які інакше були б приховані.

 

25 грудня 2021 NASA запустило телескоп імені Джеймса Вебба вартістю $10 мільярдів, який замінить телескоп «Хаббл». Його відправили на відстань 1,5 мільйона кілометрів від Землі — до точки L2. Учені покладають на «Вебб» великі надії — він допоможе набагато глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити галактики та планети.

 

29 грудня в NASA повідомили, що телескоп працюватиме довше, ніж очікувалося. Аналіз траєкторії показав, що його запасу палива вистачить на понад 10 років роботи.

 

Як повідомляла УМ, зі стартового комплексу Військово-Повітряних сил Сполучених Штатів Америки, що на мисі Канаверал, 13 січня о 17.25 за київським часом було здійснено запуск українського космічного оператора «Січ-2-30».