Французькі дослідники «десантувалися» в Арктиці на українську станцію «Академік Вернадський», фото

16:10, 12.01.2022
Французькі дослідники «десантувалися» в Арктиці на українську станцію «Академік Вернадський», фото

Французький десант в Арктиці в гостях у українських полярників. (Фото: Фейсбук Національний антарктичний науковий центр)

Французькі дослідники прибули «в гості» на українську антарктичну наукову станцію «Академік Вернадський». Іноземні вчені найближчі півтора місяця працюватимуть спільно з українськими полярниками.

 

Як інформує УМ, про це 12 січня повідомили в Національному антарктичному науковому центрі у Фейсбуці.

 

«Україна підтримала французький проєкт Antarctique 2.0°C з вивчення зміни клімату й впливу людської діяльності на екосистеми Антарктики. Зокрема, наша станція «Академік Вернадський» прийняла двох дослідників з Франції – Нільса Дутрево та Марго Легал, які в найближчі півтора місяця працюватимуть спільно з українськими полярниками», - сказано, зокрема, в повідомленні.

 

 

Так, завдяки спільним дослідженням учені зможуть з'ясувати, чи пов’язані атмосферні ріки з опадами в районі нашої станції, а також визначити, чи була одна з них причиною рекордних грудневих снігопадів або ж чи стане причиною майбутніх опадів.

 

Як зазначається, спільна група вчених уже здійснила перший вихід на купол льодовика на нашому острові, де було визначено та огороджено місце для щоденного відбору проб снігу. Ізотопний склад цих зразків потім аналізуватимуть у лабораторії, й завдяки отриманій інформації можна буде дізнатися, звідки «прийшла» волога, яка перетворилася на опади в районі станції.

 

"Вітаємо французьких дослідників у найвіддаленішому куточку України та бажаємо плідної роботи і подальших спільних наукових публікацій!", - додають у НАНЦ.

 

 

Зауважимо, що на станції “Академік Вернадський” зафіксували рекордний за 20 років рівень снігу.

 

Як повідомляла УМ, артінсталяція «Дім. Спогади» з’явиться на станції «Академік Вернадський» у 2022 році.