Українці Алекс Шевченко та Макс Литвин стали новими доларовими мільярдерами

20:36, 02.01.2022
Українці Алекс Шевченко та Макс Литвин стали новими доларовими мільярдерами

Алекс Шевченко та Макс Литвин – засновники інструменту перевірки граматики "Grammarly". (forbes.ua)

400 нових доларових мільярдерів з'явилося у світі у 2021 році. Серед них – двоє українців.

 

Це Алекс Шевченко та Макс Литвин – засновники інструменту перевірки граматики "Grammarly". Статки кожного з них оцінюються в 4 млрд доларів.

 

Як повідомляє "Україна молода", такі дані за минулий рік оприлюднило видання Forbes.

 

У листопаді 2021 року новоспечені українські мільярдери залучили 200 млн доларів від інвесторів. Після цього вартість їхньої компанії зросла до 13 млрд доларів.

 

"Понад десять років тому компанія зі штаб-квартирою в Сан-Франциско запустилася під назвою Sentenceworks (незабаром назву відкинули) як продукт за підпискою, який допомагав би студентам з граматикою та орфографією.

 

Відтоді Grammarly відійшов від фокусу виключно на освіті. Тепер їхній застосунок можна використовувати, аби легко усунути помилки в електронних листах, документах і так далі", – розповідає Forbes.

 

Загалом у світі налічується вже понад 2 600 мільярдерів. Їхні загальні статки оцінюється майже в 14 трлн доларів.

 

Найбагатшою новою мільярдеркою в 2021-му стала Міріам Адельсон, вдова покійного магната азартних ігор (казино) Шелдона Адельсона, зазначають аналітики.

 

Вона успадкувала його частку в Las Vegas Sands, яка складає більшість її капіталу, що оцінюють у 27,1 млрд доларів.

 

Також до списку увійшли медійні особи, зокрема:

 

-поп-співачка Ріанна, чий капітал оцінюють у 1,7 млрд доларів;

-колишня зірка реаліті-шоу Кім Кардашіан Вест, з капіталом близько 1,2 млрд доларів.

 

Більшість нових доларових мільярдерів з'явилося у Китаї – 160 осіб. Ще 100 багатіїв "дали світові" США.

 

"З Індії та Німеччини прийшло понад 20-ти. А Швеція відзначилася тим, що там з'явилося 12 нових мільярдерів, кожен з яких досяг успіху самостійно", – розповідають аналітики.

 

При цьому, вони зазначають: у 2021 році своїми першими мільярдерами "обзавелися" 4 країни, зокрема:

 

-Барбадос (Ріанна);

 

-Болгарія, де брати Кирило та Георгі Домушієви створили імперію на ветеринарних товарах, вантажних перевезеннях, нерухомості та футболі, приватизуючи державні компанії, які оцінюються у 4,2 млрд доларів;

 

-Естонія, рідна країна Крісто Кяєрманна та Таавета Хінрікуса, засновників платіжного сервісу Wise, що вийшов у липні на Лондонську фондову біржу;

 

-Уругвай, де з'явилося три мільярдери після IPO міжнародного платіжного стартапу dLocal у червні; відтоді один із них втратив цей статус, але статки кожного з двох інших співзасновників dLocal Андреса Бзуровські та Серхіо Фогеля оцінюють приблизно у 2 млрд доларів.

 

"Більше половини нових мільярдерів у 2021-му заробили свої статки на одній із трьох індустрій – промислове виробництво, технології та фінанси та інвестиції. Промислове виробництво стало найбільш прибутковим, особливо в Китаї", – зауважили аналітики.

 

Як повідомляла «УМ», відомий багатій, людина року за версією журналу Time Ілон Маск нещодавно потролив свого конкурента в космічній галузі, а «за сумісництвом» мільярдера Джеффа Безоса, порадивши йому менше сидіти в джакузі, а більше бувати у своїй компанії Blue Origin.