Вишиваний код України: учасниця «Міс Всесвіт» Анна Неплях представила костюм у національних традиціях

16:52, 05.12.2021
Вишиваний код України: учасниця «Міс Всесвіт» Анна Неплях представила костюм у національних традиціях

Українка Анна Неплях представить костюм "Вишиваний код України”. (facebook.com/nata.rada.1)

Національний костюм "Miss Ukraine Universe 2021" Анни Неплях представили у Києві на цьому тижні.

 

Як повідомляє "Україна молода", про це інформують представники конкурсу "Міс Україна Всесвіт" на офіційних сторінках у соціальних мережах.

 

Костюм має назву “Вишиваний код України”.

 

В рамках конкурсу "Міс Всесвіт" щорічно проходить показ костюмів, які несуть у собі символіку країни, яку представляє учасниця.

 

Саме краса української вишивки стала натхненням для створення костюма.

 

Авторка костюму - дизайнерка бренду "Rada.ethno" Наталія Шевчук.

 

Вона "прагнула показати різноманітність, багатство та унікальність вишивки різних регіонів в одному образі и познайомити з красою процесу вишивання".

 

«У кожного народу є свій унікальний код, який присутній у простих речах – традиціях, піснях, казках, в одязі. В Україні особливе місце займає традиційна українська вишивка. В залежності від історичного регіону України орнаменти вишивок відрізняються деталями, кольорами та власною унікальною технікою вишивки», — прокоментувала своє  національне вбрання пані Шевчук.

 

І додала: «Майстрині в процесі вишивання закладають у свій виріб не тільки красу, а й тонкий духовний символьний зміст, знаки свого роду. В давнину найчастіше вишивками прикрашали одяг та рушники. Їх ретельно зберігали і передавали нащадкам.

 

Вишивка дійсно відрізняє наш народ, вона — це наше особисте та святе. Для українців вишивання — це процес духовного зростання та піднесення».

 

 

Зазначається, що 25 п’яльців з вишивками на спідниці — це кількість регіонів України, включаючи Донбас та Крим. Усі вишивки відповідають традиційним орнаментам регіонів та представляють різноманітність вишиваного мистецтва України.

 

Корсет костюма сплетений з натуральної лози. Його фактура — данина розповсюдженому в Україні мистецтву лозоплетіння.

 

Наплічна конструкція створена у вигляді гігантського п’яльця та тканини з вишивкою, що символізує рушник у процесі вишивання.

 

Квіти на наплічній конструкції — саме ті, що використовуються у створенні традиційних українських вінків.

 

У створенні всіх елементів національного костюма було задіяно більше 10 майстрів різних ремесел: швачки, вишивальниці, майстриня з лозоплетіння, і навіть майстер з металу. Загальна вага костюма складає більше 15 кілограмів.

 

Як повідомляла раніше "Україна молода", дружини і матері військових демонстрували одяг українських дизайнерів на Житомирщині.

 

Нагадаємо, перший у світі інтерактивний Музей української вишиванки планують відкрити у Чернівцях у травні 2023 року.