Біля Мертвого моря фотограф зібрав сотні оголених людей задля привернення уваги до екопроблеми довкілля, фото

10:26, 18.10.2021
Біля Мертвого моря фотограф зібрав сотні оголених людей задля привернення уваги до екопроблеми довкілля, фото

Спенсер Тунік виступає після того, як сфотографував свою інсталяцію в неділю, 17 жовтня. (Фото: Амір Леві/Getty Images)

Американський фотохудожник Спенсер Тунік, відомий груповими знімками оголеної натури, зібрав в Ізраїлі біля Мертвого моря дві сотні оголених людей. Мета — втретє показати, як воно висихає.

 

Як інформує УМ, про це18 жовтня  повідомила TheGuardian.

 

Тунік вирішив покрити моделей білою фарбою, щоб нагадати біблійну історію про дружину Лота, яка, як кажуть, перетворилася в соляний стовп.

 

 

«Для мене тіло уособлює красу, життя і любов», — сказав Тунік.

 

Міністерство туризму Ізраїлю оплатило витрати Туніка на літак, а місто Арад, яке знаходиться біля моря, оплатило інші витрати. Мер міста зазначив, що сподівається, що зйомка приверне більше відвідувачів і допоможе зібрати кошти для нового музею Мертвого моря. Однак деякі консервативні лідери в Ізраїлі виступили проти проєкту Туніка: один депутат зажадав, щоб Міністерство туризму припинило спонсорувати «захід масової гидоти».

 

Десять років тому фотохудожник зобразив понад тисячу оголених моделей на березі Мертвого моря, яке відступає приблизно на метр в рік. Через пʼять років він повернувся і там, де була вода під час першої зйомки, її вже не було, залишився тільки пісок.

 

 

Нагадаємо, що Мертве море розташоване на території відразу двох держав – Ізраїлю та Йорданії, рівень води у ньому падає на понад метр за рік, а площа з 1960-х років скоротилася приблизно на третину. Хоч рівень води значною мірою підтримується притоками з Галілейського моря і річки Йордан на півночі, однак в останні десятиліття цей потік скоротився до тонкої цівки. Крім цього, сільське господарство і промисловий видобуток корисних копалин видаляють більше води, ніж можна заповнити природними засобами.

 

Знімати оголену натуру Тунік почав у 1992 році. Наймасштабніший оголений флешмоб йому вдалося зібрати в 2007 році в Мехіко, тоді йому позували 18 тисяч добровольців. Він наголошував, що в його роботах немає сексуального підтексту, адже всі вони присвячені красі людського тіла, його вразливості та крихкості.