У Бельгії довели здатність собак винюхувати коронавірус в людини

22:38, 10.03.2021
У Бельгії довели здатність собак винюхувати коронавірус в людини

Вчені підтвердили здатність тренованих собак виявляти людей, що уражені COVID-19, з точністю до 95 відсотків.

Собаки здатні винюхувати коронавірус з точністю до 95% ще до появи симптомів у людини.

 

До такого висновку дійшли відразу два університети Бельгії – в Генті та в Льєжі.

 

Як передає Україна молода, відповідна інформація оприлюднена в бельгійському виданні VRT.

 

Зокрема, вчені підтвердили здатність тренованих собак виявляти людей, що уражені COVID-19, з точністю до 95 відсотків, причому ще на початковому етапі, коли вже інфікована людина ще не підозрює про хворобу та є потенційно небезпечною для зараження оточуючих.

 

«Вчені в університетах Гента та Льєжа провели тренування службових собак для розпізнавання за запахом людей з хворобою коронавірусу з точністю 95 відсотків. За твердженням учених, на таку здатність собак не впливає варіант вірусу, яким уражена людина», - йдеться у повідомленні.

 

Як зазначають автори публікації, службові собаки вже активно використовуються в поліції, у пожежній службі та в армії. У майбутньому службові собаки, що натреновані на запах хвороби, можуть ідентифікувати людей, які є носіями інфекції, наприклад, на вході до приміщень, де проводяться великі заходи, щоб уникнути масового зараження інших людей. На сьогодні таке тренування проходять близько сотні чотирилапих «тестувальників».

 

Як зазначається, вони розпізнають людей, уражених коронавірусом, за специфічним запахом поту. Тренування собаки проходять з використанням одягу, який носили здорові та інфіковані люди.

 

Раніше бельгійські ЗМІ повідомляли про спільний експеримент, який був проведений футбольним клубом Oostende та місцевим кінологічним відділком поліції, в результаті якого з’ясувалося, що собаки можуть розпізнавати хвору людини з першого дня її інфікування, ще до того, як хворобу може виявити «традиційний» PCR-тест.

 

Коли дресировані собаки нюхали мазок, взятий під пахвою замість носа, вони змогли ідентифікувати наявність коронавірусу з точністю до 99,5 відсотка. Ці результати доведені дослідженням, яке проводилися кілька місяців, протягом яких гравці футбольної команди «здавали» свій запах на перевірку двом тренованим собакам.

 

Собаки виявляли коронавірус навіть у людей, які на початку отримували негативні PCR-тести, і лише пізніше власною хворобою підтверджували діагноз, "поставлений собачими носами". Це дозволяло відправляти інфікованих гравців на карантин раніше, та зменшувати, таким чином, ймовірність поширення інфекції серед усієї команди.

 

Спеціально треновані собаки вже використовуються поліцією для виявлення інфікованих на «корону» у аеропортах Фінляндії та ОАЕ. Бельгійська федеральна поліція залучає їх для перевірки будинків з догляду за літніми людьми, а також в аеропортах.

 

Як повідомляла «УМ», МОЗ України закупило понад 6,5 мільйонів експрес-тестів на антиген коронавірусу ARS-CoV-2.