Гавчики з молотка і не тільки: СЕТАМ продаватиме левів та ведмедів

15:34, 21.05.2020
Гавчики з молотка і не тільки: СЕТАМ продаватиме левів та ведмедів

Собак продають не лише за борги господарів

Міністерство юстиції України через свою систему електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) продає собак.

 

Новим власникам пропонують як породистих Рексів, так і Барбосів-дворняг. Цим держава займається від моменту запуску цього майданчика.

 

Днями мережу сполошила новина про продаж східноєвропейської вівчарки і пітбуля. Торги за ними почнуться 22 і 25 травня.

 

За вівчарку держава встановила стартову ціну в 1300 грн. Пес живе у Хмельницькому.

 

П'ятирічний пітбуль – з міста Лиман Донецької області. Його оцінили в 112 гривень 50 копійок. Разом з фото пса йдуть знімки його книжки зі щепленнями.

Мін'юст і раніше продавав собак, встановлюючи на них ціну від 50 до 1000 гривень.

 

Багато торгів так і не були завершені, але деяких собак віддали новим власникам. 

 

 

В системі СЕТАМ сайту "Вести" повідомили, що іноді через їхній портал продають собак, які кусаються. Тобто, після нападу на людину проходить суд, який вирішує забрати тварину у господаря.

 

Наприклад, наприкінці минулого року в Ізмаїлі була дворняжка, яка двічі покусала людей. Її господиня-пенсіонерка свою провину визнала. Суд вирішив конфіскувати тварину і оштрафував жінку на 51 грн. Купити дворняжку захотіли одразу три людини, але подальша її доля невідома.

 

"Собаку купили на аукціоні, але за документами ніхто не прийшов досі. Чисто теоретично могли викупити, але залишити пса у старої господині. Якщо ж собаку не куплять, тоді буде засідання спеціальної комісії, яка вирішить, що з нею робити. Наприклад, визначить в слідчий ізолятор на службу або куди вийде влаштувати, аж до притулку. Про усипляння тварини мова не йде, немає такої процедури", – сказав сайту головний державний виконавець Південного міжрегіонального управління Мін'юсту Антон Маринов.

 

Міністр юстиції Денис Малюська підтвердив, що його відомство продає собак, яких за рішеннями судів держава забирає у господарів. А скоро в системі СЕТАМ у продажу з'являться три лева і п'ять ведмедів.

 

При цьому він спростував поширену думку, що це робиться винятково через те, що власники тварин – боржники. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.


За його словами, пітбуль з Донеччини опинився на аукціоні через те, що йому "не пощастило з характером, не пощастило з господарями" – пес кусався і нападав на перехожих. Суд постановив його забрати.

 

"Щиро сподіваюся, що у нових господарів йому буде краще. Якщо нових нормальних господарів не з'явиться, викуплю цю собаку на аукціоні сам і віддам на перевиховання або навчання", – написав міністр.

 

Малюська додав, що, ймовірно, скоро на сетах з'явиться лот з трьома левами (Річчі, Вітольд, Багіра) і п'ятьма ведмедями (Балу, Маша, Аня, Потап, Тимоша). Про них він пообіцяв розповісти окремо.


"А тепер, власне, про глибоку проблему. Ми дійсно на виконання рішень судів змушені відбирати тварин у їх власників. Часто це йде на користь тваринам, яких забирають від неналежного утримання. Іноді тварин забирають за борги, але тут мова звичайно йде про домашніх тварин, які мають вартість. Якщо тварина є домашнім улюбленцев, її за копійки (ціна лотів мізерна) викуповують назад власники (через родичів або близьких)", – розповів Малюська.

 

Він визнав, що через необдумані слова депутата від "Слуги народу" Євгенія Брагар, який радив людям продавати собак, щоб заплатити за комуналку, до держави сформувалося неприязне ставлення. Але реалії життя складніше.

 

"Зараз разом з народними депутатами обдумуємо варіанти належного законодавчого врегулювання таких ситуацій", – підсумував Малюська.

 

Додамо, в Україні вже 4-й рік існує спеціальний майданчик для продажу заарештованих активів СЕТАМ. За задумом авторів ідеї, на відкритому аукціоні кожен бажаючий зможе прозоро купити будь-який товар, який раніше був заарештований виконавчою службою. Будь це автомобіль, квартира або земельна ділянка.

 

Нагадаємо, народний депутат від "Слуги народу" Євген Брагар запропонував жінці пенсійного віку продати її собаку, щоб заплатити за газ, якщо пес елітної породи.