Чемпіонка світу із сумо Ольга Давидко підозрюється у посібництві окупантам

18:25, 17.11.2023
Чемпіонка світу із сумо Ольга Давидко підозрюється у посібництві окупантам

Колишня українська спортсменка публічно підтримує ворога. (Фото з відкритих джерел)

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя повідомила про підозру колишній українській спортсменці - чемпіонці світу з сумо Людмилі Давидко.

 

Їй висунуто звинувачення у допомозі ворогу та збиранні коштів для окупантів на окупованому території Криму. 

 

Як інформує Україна молода, про це пресслужба прокуратури поінформувала 17 листопада.

 

"Підтримує ворога і збирає кошти для окупантів... Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну організувала "волонтерський рух" в окупованому Криму й почала допомагати ворогу. Будучи публічною особою, жінка неодноразово виступала у пропагандистських ЗМІ з підтримкою "СВО" і регулярно публікувала дописи в соцмережах про збори й заклики допомогти окупантам", – ідеться в повідомленні.

 

Дії жінки кваліфіковано як пособництво державі-окупанту (ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України). Досудове розслідування веде СБУ.

 

Прокуратура зазначає, що підозрювана – колишня українська спортсменка, багаторазова чемпіонка Європи і світу, яка із 2016 року виступала у складі збірної РФ, проте після заборони спортсменам із країни-агресора брати участь у міжнародних змаганнях "поставила свою кар'єру на паузу". 

 

Імені в повідомленні не вказано, але на опублікованій фотографії можна впізнати чемпіонку світу із сумо у важкій вазі Ольгу Давидко.

 

Давидко родом із Криму. Вона стала першою в історії України чемпіонкою світу із сумо. У 2012 році брала участь у реаліті-шоу "Зважені та щасливі" на СТБ, після цього народила двох дітей і заявляла про завершення кар'єри.

 

Однак із 2016 року почала виступати за збірну росії. Зараз вона є віцепрезиденткою "Федерації сумо Республіки Крим".

 

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну й обмежень для росіян у міжнародному спорті Давидко відкрила фонд підтримки армії Росії, збирає для окупантів їжу, одяг, тепловізори, дрони, маскувальні сітки й медикаменти.

 

Як повідомляла УМ, російські хокеїсти вийшли на лід у формі зі знаками та символами, що асоціюються із воєнними формуваннями, які беруть участь в війні  в Україні.