Олімпіада-2028: МОК включив 5 видів спорту

18:43, 13.10.2023
Олімпіада-2028: МОК включив 5 видів спорту

МОК розширює програму Олімпійських ігор-2028 і додав пʼять нових видів спорту

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) вирішив розширити програму Олімпійських ігор-2028, включивши п'ять нових видів спорту. Це рішення було оголошено під час засідання Виконавчої ради МОК. Нові додатки до програми сприятимуть більшому розмаїттю та конкуренції серед атлетів на олімпійській арені. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє МОК.

 

У 2028 році Олімпійські ігри відбудуться в Лос-Анджелесі. Для підвищення інтересу американської публіки до Олімпіади-2028, організатори запропоновали включити 5 видів спорту: бейсбол/софтбол, крікет, лакрос, сквош та флаг-футбол.

 

Виконавча рада МОК схвалила пропозицію організаторів. Офіційне затвердження повинно відбутися 16 жовтня на другий день сесії в Мумбаї.

 

Цікаво, що бейсбол/софтбол, крікет та лакрос повернуться в програму Ігор, а от флаг-футбол та сквош дебютують у Лос-Анджелесі.

 

Наразі під загрозою знаходиться проведення боксерського турніру. Річ у тім, що раніше олімпійський бокс був під опікою IBF. Проте в червні 2023 року організацію, яку очолює друг Путіна Кремльов, остаточно позбавили членства в Комітеті.

 

У програмі ОІ-2024 боксерський турнір відбудеться, а от до 2028 року потрібно затвердити членство нової організації. Наразі альтернативою IBF є міжнародна федерація World Boxing. Але МОК засмучує той факт, що наразі до її складу входять лише 16 країн світу.

 

Бейсбол – спортивна командна гра з м'ячем і битою. Цей вид спорту надзвичайно популярний в Північній Америці, Японії, деяких країнах Центральної та Південної Америки. Бейсбол входив до програми Літніх олімпійських ігор з 1992 (Барселона) по 2008 рік (Пекін).

 

Різновидом бейсболу є софтбол. У програмі літніх олімпійських ігор змагання із софтболу відбувалися 1996 року (Атланта), 2004 року (Афіни) і 2020 року в Токіо.

 

Крікет – ще один командний вид спорту з м'ячем та битою. Цей вид спорту поширений у Великій Британії, Індії, Пакистані, Австралії. Востаннє турнір з крікету в програмі ОІ відбувся у 1900 році.

 

Лакрос – видовищна командна гра з твердим гумовим м'ячем, який переносять полем за допомогою кросів — сіток на довгій ручці. Лакрос вважається національним канадським видом спорту, який став популярним і в інших країнах – США, Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії, ПАР. Змагання з лакросу відбулися лише на двох Іграх – 1904 та 1908 року.

 

Сквош – ігровий ракетковий вид спорту. Батьківщиною цього виду спорту є Англія.

 

Флаг-футбол – це різновид американського футболу, а якому заборонені жорсткі контакти.

 

Як повідомляла УМ, Міжнародний олімпійський комітет (МОК) прийняв рішення про відсторонення Олімпійського комітету Росії через включення до їхнього складу організацій, які розміщені на окупованих територіях України.