Двічі піднялася на Еверест: Антоніна Самойлова стала першою українкою-рекордсменкою

11:28, 26.05.2023
Двічі піднялася на Еверест: Антоніна Самойлова стала першою українкою-рекордсменкою

Знову на Евересті. (Фото: Інстаграм Антоніна Самойлова)

Зранку 24 травня альпіністка Антоніна Самойлова зійшла на найвищу вершину земної кулі, Еверест. Вона стала першою українкою, яка двічі піднялася на цю гору.

 

Як інформує УМ, про це вона повідомила на сторінці в Instagram.

 

«Вдруге я побачила всю красу нашого світу з найвищої точки! Неймовірні відчуття», — поділилася враженнями Самойлова.

 

Вона розповіла, що планувала безкисневе сходження, але це не було можливим через важку хворобу під час експедиції та погодні умови.

 

«Незважаючи на всі негаразди, я змогла піднятися на Еверест удруге… Знову я підняла прапор своєї прекрасної країни на вершині світу! Він майорів вище всіх прапорів у ту хвилину як символ свободи та незламності духу», — додала Самойлова.

 

У 2022 році перший і єдиний український прапор на Евересті був піднятий завдяки Антоніні, розповіла нам її піарниця Анна Гребенчук. Обидва сходження альпіністка присвятила незламності та силі свого народу та його боротьбі за свободу.

 

Поки Антоніна намагається прославити українців на світовій альпіністській арені, її батько та брат захищають Україну на службі в ЗСУ.

 

Сходити на вершини Тоня почала у 2018 році. Це сталося після смерті мами. Першою стала найвища точка Африки — гора Кіліманджаро. Потім вона піднялася на Ельбрус, Вінсон, найнебезпечнішу у світі К2 (Чоґорі) та найвищу точку на Землі — Еверест.

 

Як повідомляла УМ, уперше за багато років: українські гімнастки виграли «золото» в індивідуальних вправах на ЧЄ.