Уперше за багато років: українські гімнастки виграли «золото» в індивідуальних вправах на ЧЄ

24.05.2023
Уперше за багато років: українські гімнастки виграли «золото» в індивідуальних вправах на ЧЄ

Вікторія Онопрієнко стала чемпіонкою Європи у вправах з обручем. (Фото з сайту ugf.org.ua.)

Відтоді як міжнародні федерації розпочали активний процес повернення до змагань російських та білоруських спортсменів, виїзд українських національних збірних на великі міжнародні турніри супроводжується великими складнощами.


Розпорядження від спортивного міністерства не брати участі в одних змаганнях із росіянами та білорусами змушує синьо-жовті команди бойкотувати відповідні старти, через що, наприклад, вітчизняні збірні з дзюдо та тхеквондо змушені пропустити травневий чемпіонат світу.


А от Міжнародна федерація гімнастики рішення повернути до змагань представників росії та білорусі досі не прийняла, тож українські гімнастки змогли виступити на чемпіонаті Європи-2023 в Баку.


Турнір у столиці Азербайджану для української команди став, можна сказати, знаковим, адже вперше за 15 років українським граціям вдалося виграти континентальне «золото» в індивідуальних вправах. Авторкою історичного досягнення стала Вікторія Онопрієнко, котра перемогла у вправах з обручем.


Іще одну нагороду – срібну – «синьо-жовті» здобули в командній першості. Це такий собі колективний здобуток грацій, які змагалися за індивідуальною програмою (Вікторія Онопрієнко, Поліна Каріка, Поліна Городнича) та брали участь у групових вправах (Анастасія Возняк, Єва Мелещук, Марія Височанська, Дарина Дуда, Діана Баєва та Єлизавета Азза).


Відтак із двома відзнаками у медальному заліку ЧЄ-2023 збірна України посіла четверте місце. Першими ж у цьо­му рейтингу з великою перевагою стали болгарські гімнастки, в активі котрих п’ять золотих, п’ять срібних та три бронзові нагороди.