Продаж «Челсі»: Україна досі не отримала «заморожені» гроші Абрамовича

18:01, 08.04.2023
Продаж «Челсі»: Україна досі не отримала «заморожені» гроші Абрамовича

Процес передачі Україні «заморожених» коштів від продажу футбольного клубу «Челсі» затягується

Україна до цього часу не отримала коштів від продажу лондонського футбольного клубу "Челсі", який належав російському олігарху Роману Абрамовичу. Мільярдер продав його за 4,25 мільярдів фунтів стерлінгів консорціуму під керівництвом американського інвестора Тодда Болі.  Але процес передачі Україні 2,9 мільярдів доларів від продажу футбольного клубу "Челсі" затягнувся.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Bloomberg.

 

Фонд, створений для допомоги Україні в розмірі 2,34 млрд фунтів стерлінгів ($2,9 млрд) у вигляді доходів від продажу російським олігархом Романом Абрамовічем футбольного клубу "Челсі", майже готовий до роботи, але затвердження урядом Великої Британії займає більше часу, ніж очікувалося.

 

«Ми готові до роботи, і ми просто чекаємо на схвалення. Існують складності та затримки, пов’язані з політичним схваленням як між Великою Британією та ЄС, так і всередині Британії», – пояснив Майк Пенроуз, колишній виконавчий директор Unicef у Великій Британії та виконувач обов’язків гендиректора нового фонду.

 

Він сказав, що його команда завершила подачу всіх документів, необхідних для створення фонду, зокрема запропонувала генсекретаря Норвезької ради у справах біженців Яна Егеланда на посаду голови та склала міжнародний короткий список кандидатів у правління з семи людей.

 

«Ми не будемо ухвалювати жодних рішень, поки не дізнаємося, що гроші надійдуть. Ми не хочемо залишитися з благодійністю, але без грошей»,– сказав Пенроуз.

 

Минулого року уряд Великої Британії виділив близько 200 тисяч фунтів стерлінгів для фінансування юридичних та адміністративних витрат, пов’язаних зі створенням благодійної організації, а також для найму експертів для розробки плану використання коштів. За словами Пенроуза, фонд планує зосередитися на гуманітарних проєктах, які підтримують медичні, освітні програми та програми надання притулку для українців.

 

Майже через рік після продажу футбольного клубу кошти залишаються замороженими на банківському рахунку у Великій Британії, так і не дійшовши до України.

 

За словами співрозмовника видання, практичні аспекти пожертвування виявилися дуже складними, і ще доведеться подолати кілька перешкод, перш ніж Україна зможе отримати гроші. Наразі незрозуміло, коли це станеться.

 

Угода з продажу "Челсі" була реалізована наприкінці травня минулого року. Клуб продали за 4,25 млрд фунтів стерлінгів консорціуму під керівництвом американського інвестора Тодда Болі. 

 

У цьому сезоні "Челсі", кольори якого захищає півзахисник збірної УкраїниМихайло Мудрик, не вражає результатами у матчах АПЛ. Як наслідок, клуб звільнив Гремма Потера з посади головного тренера, а на його місце призначив легендарного у минулому півзахисника "Челсі" Френка Лемпарда.

 

Контракт із наставником підписано лише до закінчення сезону, але 44-річний Лемпард пообіцяв зробити усе можливе, щоб залишитися з лондонцями на більший термін.

 

«Челсі - це мій клуб, у мене дуже багато емоцій, пов'язаних з цією командою. Я вибрав інший шлях після відходу з команди, але повернувся, тому що мене попросили, а також тому, що вірю - я можу допомогти команді в цьому сезоні. Я впевнений у своїх силах і розумію, чого хочуть уболівальники команди. Ми спробуємо виграти максимально можливу кількість матчів, попереду маємо багато ігор проти топ-суперників. Крім того, моїм завданням буде повернення гравцям упевненості у своїх силах. Вважаю, що я маю незавершену справу з Челсі, я хочу тут працювати»,– сказав Френк Лемпард.

 

Лемпард уже очолював "синіх" з 2019 до 2021 року. Він також є легендарною особистістю лондонського клубу. Екс-півзахисник захищав кольори "Челсі" з 2001 по 2014 рік. За цей період він провів 429 матчів, у яких відзначився 147 голами.

 

У першому матчі після повернення Френка Лемпарда "Челсі" 8 квітня на виїзді зіграє з "Вулверхемптоном". Михайло Мудрик залишився в запасі "Челсі".

 

Як повідомляла УМ, молодий український талант Михайло Мудрик, який голосно заявив про себе під час виступу донецького «Шахтаря» в груповому раунді Ліги чемпіонів-2022/2023, нарешті перебрався до Туманного Альбіону. Затяжна трансферна епопея з його переходом до англійської прем’єр-ліги, як і очікувалося, завершилася переїздом до Лондона.