Король футболу Пеле помер у віці 82 роки, відео

23:06, 29.12.2022
Король футболу Пеле помер у віці 82 роки, відео

Пеле був найкращим бомбардиром збірної Бразилії за всю історію. (Фото з відкритих джерел)

Легендарний бразильський футболіст, визнаний «король футболу» Пеле помер після тривалої боротьби з онкологічним захворюванням у віці 82 роки у лікарні Сан-Паулу в четвер, 29 грудня.

 

Нападник Едсон Арантіс ду Насіменту, якого більшість уболівальників знають як Пеле, до останнього боровся з раком товстої кишки, а також із проблемами нирок та серця. Місяць тому він був госпіталізований з численними недугами.

 

Як інформує Україна молода, смерть легенди підтвердив у Twitter його спортивний  менеджер Френк Халід, а також рідні зірки футболу.

 

Його дочка Келі Насіменто підтвердила смерть батька в Instagram, поділившись фотографією сім'ї, яка тримає за руки покійного футбольного гіганта.

 

"Ми любимо вас нескінченно. Спочивай зі світом", - написала вона.

 

 

Зауважимо, що Пеле - єдиний в історії триразовий чемпіон світу з футболу.

 

Футболіст, якого згодом охрестили "Королем", дебютував у 17 років на чемпіонаті світу 1958 року у Швеції, ставши наймолодшим гравцем за всю історію турніру. Його винесли з поля на плечах партнерів по команді після того, як він забив два м'ячі у фіналі, який завершився перемогою Бразилії над країною-господаркою з рахунком 5:2.

 

Травма не дозволила йому зіграти у фіналі чемпіонату світу у 1962 році, коли Бразилія зберегла титул чемпіона, але у 1970-му Пеле став символом тріумфу на чемпіонаті світу в Мексиці, коли забив у фіналі матчу з Італією. Бразилія перемогла з рахунком 4:1.

 

Саме Пеле провів майже два десятиліття як найрезультативніший бомбардир у складі бразильського клубу "Сантос" і національної збірної Бразилії.

 

Легендарний футболіст займав перше місце серед найкращих футболістів світу XX століття за опитуванням МФФІІС, за версією журналу World Soccer, за версією France Football, за версією Guerin Sportivo. Він також займав перше місце серед найкращих гравців за всю історію футболу за версією Placar.

 

У 1997 році королева Великобританії Єлизавета ІІ посвятила його в лицарі. Коли він відвідав Вашингтон, щоб допомогти популяризувати гру в Північній Америці, саме президент США першим простягнув йому руку: "Мене звати Рональд Рейган, я президент Сполучених Штатів Америки, але вам не потрібно представлятися, бо всі знають, хто такий Пеле".

 

 

Смерть Пеле викликала хвилю співчуття по всьому світі.

 

Португальський футболіст Кріштіану Роналду опублікував на своїй сторінці в Instagram данину поваги, висловивши співчуття народу Бразилії, заявивши, що смерть "короля Пеле" спричинила величезний "біль" усьому футбольному світу.

 

Суперзірка бразильського футболу Неймар-молодший написав, що "Пеле змінив усе", давши голос "бідним, темношкірим і зробивши Бразилію знаменитою".

 

Пеле був найкращим бомбардиром збірної Бразилії за всю історію, забивши 77 голів у 92 іграх. Після ігрової кар'єри Пеле займав ряд постів, у тому числі як посол доброї волі ЮНЕСКО.

 

Пам'яті "Короля футболу" присвячена добірка найкращих голів одного з найвидатніших гравців в історії футболу.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Пеле народився 1940 року в південно-східному бразильському місті Трес-Коракос. Датою народження в його документах значилося 21 жовтня, але Пеле наполягав, що це сталося на два дні пізніше. Батьки назвали його на честь знаменитого американського винахідника Томаса Едісона.

 

Майбутній футболіст ріс, продаючи арахіс на вулиці, щоб допомогти своїй збіднілій родині вижити. Грати у футбол його навчив батько, але батьки були такі бідні, що не могли купити м'яч, і майбутній чемпіон світу тренувався, пинаючи набиту ганчіркою стару шкарпетку.

 

Підлітком він почав виступати за місцеві аматорські команди. Пізніше був капітаном юніорської команди міського клубу Атлетік. А з 15 років почав професійно грати за Сантос. Він привів клуб до низки титулів, у тому числі до перемоги у Міжконтинентальних кубках проти Бенфіки у 1962 році та Мілана у 1963 році.

 

Футболіст лише в 2020 році сам розповів про походження свого псевдоніма.

 

"Мій батько грав за Бауру Атлетіко. Був голкіпер на ім'я Біле, суперник мого батька. І хлопці, щоб мене позлити, почали називати мене Біле, що пізніше переросло в Пеле. Я бився з ними, бо прізвисько мені не подобалося. А ви знаєте, що коли тобі не подобається прізвисько, воно до тебе приростає", - розповів Пеле.

 

Як повідомляла «УМ», кілька днів тому стан Пеле погіршився і футболіст попрощався з сім'єю та друзями.