Видатному українському тренеру з гандболу Ігорю Турчину – 85, фото

11:23, 16.11.2021
Видатному українському тренеру з гандболу Ігорю Турчину – 85, фото

Ігор Турчин був визнаний найкращим тренером світу в 1976 р (Фото: архіви)

16 листопада виповнюється 85 років від дня народження Ігоря Турчина - легендарного українського гандбольного тренера, внесеного разом з командою до Книги рекордів Гіннеса (1936-1993).

 

Про це нагадує у вівторок Україна молода.

 

Народився видатний гандбольний тренер Ігор Турчин у селі Софіївка на Одещині, людина, під керівництвом якої клуб "Спартак" з Києва виграв 13 Кубків європейських чемпіонів і потрапив до Книги Гіннесса.

 

 

Ігор Турчин був визнаний найкращим тренером світу в 1976 р. Він створив гандбольну команду "Спартак" (Київ), яка була 20-разовим чемпіоном СРСР, 13-разовим переможцем Кубку Європейських чемпіонів. Очолювана ним жіноча збірна СРСР двічі перемагала на Олімпійських іграх, була бронзовим призером олімпіади в Сеулі, двічі перемагала на чемпіонатах світу.

 

Навчався в технікумі плодоовочівництва неподалік від Житомира. Студентом Житомирського сільськогосподарського інституту стати не вдалося. Закінчив з відзнакою факультет фізвиховання і спорту Кам'янець-Подільського педагогічного інституту (нині національний університет). Працював з 1959 р. в київській ДЮСШ з групою новачків, з яких створив уславлену команду "Спартак" (Київ).

 

Дружиною Ігоря Турчина була одна з його вихованок Зінаїда Турчина (Столітенко) - найкраща гандболістка 20-го століття за версією Міжнародної федерації гандболу. Донька Наталя продовжила справу батьків.

 

У совкові часи існувало чотири особи, які уособлювали свої види спорту - Лобановський у футболі, Гомельський у баскетболі, Карполь у волейболі і Турчин у гандболі.

 

 

Найцікавіше, що сам Ігор Євдокимович гандболу на серйозному рівні не грав. Не дивно, адже у роки його молодості цей вид спорту в СССР лише зароджувався. Власне, Турчин сам біля витоків, набравши у 1959-му групу дівчат-початківців, стояв.

 

Ще задовго до того, як київський "Спартак" став непереможним, Турчин одружився з на десять років молодшою від себе розігруючою команди Зіною Столітенко. Враховуючи, що інші дівчата теж дихали на тренера нерівно, таке рішення викликало справжній ґвалт і ледь не призвело до відставки. Але тоді, у 1965-му, Турчин впорався з ситуацією, а вже через чотири роки "Спартак" вперше в історії виграв чемпіонат СССР і не віддавав цього звання впродовж 20-ти (!) років поспіль, до 1988-го. У 1970-му киянки виграли перший з 13-ти Кубків чемпіонів.

 

Сьогодні про це мало хто згадує, але знаменита пісня "Команда молодости нашей" авторства композиторки Пахмутової і поета Добронравова була вперше виконана українкою за походженням Людмилою Гурченко в 1979-му саме для непереможних київських спартаківок.

 

За своє життя Турчин переніс три інфаркти. Коронарне шунтування вартістю 25 тисяч доларів йому на початку 90-х років зробили в Норвегії за кошт власників одного з місцевих клубів. За це Ігор Євдокимович впродовж трьох місяців готував норвезьких дівчат. А потім повернувся додому і помер, як і належить полководцеві - на полі бою. 7 листопада 1993 року в перерві матчу Кубка ЄГФ у Бухаресті між місцевим "Рапідом" і "Спартаком" серце Турчина перестало битися.

 

На основі кадрового спадку, який готував Ігор Євдокимович, запорізький "Мотор" у 2001-му виграв Кубок ЄГФ, "Спартак" через два роки грав у фіналі турніру, а збірна України на Олімпіаді-2004 виграла бронзу. На жаль, на тому й усе. Сьогодні "Спартак" хоч існує, але пасе задніх у не надто сильному чемпіонаті України. Доброю згадкою про Турчина є перейменована на його честь вулиця в Шевченківському районі столиці, на Нивках.

 

А норвезькі гандболістки, які на початку 90-х вчилися у Турчина, з того часу виграли дві Олімпіади, три чемпіонати світу і сім чемпіонатів Європи...

 

На знак пам'яті великого тренера з 1995 р. у Києві щорічно проводиться міжнародний гандбольний турнір "Кубок Турчина".

 

Як повідомляла УМ, 9 листопада 1794 року відійшов у засвіти  Григорій Савич Сковорода – видатний український філософ, один із найдивніших людей, яких будь-коли дарувала світові наша земля, знав ціну життя, знав, як нелегко буває часом відрізнити дійсно нетлінне від того, що дзвенить і блищить, але дуже швидко розсипається в прах.