Чемпіонку світу з фрістайлу затримали в Білорусі за критику Лукашенка

13:07, 11.11.2021
Чемпіонку світу з фрістайлу затримали в Білорусі за критику Лукашенка

Арешт відомої білоруської спортсменки Олександри Романовської неабияк обурило спортивну громадськість Білорусі. (Фото: Фейсбук BSSF/Belarusian Sport Solidarity Foundation)

Дворазову чемпіонку світу з фрістайлу, найкращу спортсменку республіки 2019 року Олександру Романовську, яка виступала проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка затримали в Білорусі .

 

Як інформує УМ, про це повідомили у білоруському фонді спортивної солідарності у Facebook й організація «Вільне об'єднання спортсменів Білорусі» в Instagram.

 

«Чемпіонку світу з лижного фрістайлу в акробатичних стрибках білоруску Олександру Романовську затримали після тренування 10 листопада… близько 16:30. Її затримали за статтею 24.3 КоАП (непідкорення законному розпорядженню або вимозі посадової особи під час виконання нею службових повноважень – ред.). Її доставили ​​до Партизанського РУВС, а пізніше перевезли до ІТТ», - сказано в одному із повідомлень.

 

Також повідомляється, що суд над Романовською має відбутися 11 листопада о 12:45.

 

Батьки спортсменки досі не знають, що їй інкримінують, передачу в ІТТ у них теж не прийняли.

 

Для довідки: Олександра Романовська – чемпіонка світу, дворазова чемпіонка зимової універсіади 2019 у Казані, найкраща спортсменка Білорусі-2019, багаторазова призерка етапів кубка світу, заслужений майстер спорту.

 

У "Вільному об'єднанні спортсменів Білорусі" нагадали, що після виборів президента Білорусі у серпні 2020 року Романовська активно висловлювала свою громадянську позицію.

 

Зокрема, вона підписала відкритий лист спортсменів із вимогою припинити насильство та провести повторні президентські вибори. Пізніше її звільнили з Республіканського центру олімпійської підготовки Білорусі нібито через прогули.

 

Нагадаємо, що влітку чоловік білоруської олімпійки Христини Тимановської – Арсеній Зданевич поїхав з Білорусі до України після того, як його дружину намагалися силоміць вивезти з Олімпіади в Токіо на батьківщину.

 

Також залишив Білорусь і виїхав в Україну тренер гандбольної команди "Віцязь", активіст Незалежної асоціації спортсменів Костянтин Яковлєв.

 

Сім'я білоруських спортсменів – Андрій Кравченко та Яна Максимова – вирішили залишити країну і жити в Німеччині.

 

У Білорусі засудили чемпіона світу з кікбоксингу і тайського боксу Олексія Кудіна до 2,5 років колонії за опір співробітникам міліції під час акції протесту 10 серпня 2020 року.

 

Як повідомляла УМ, у чотирьох прикордонних з Білоруссю областях Національна поліція України переведена у підвищений стан бойової готовності.