Хижняка позбавили заслуженого золота Олімпіади - Федерація боксу України, фото

13:36, 07.08.2021
Хижняка позбавили заслуженого золота Олімпіади - Федерація боксу України, фото

Олександр Хижняк прагне реваншу і готуватиметься до наступної Олімпіади у Парижі. (Фото НОК України)

Президент Федерації боксу України Володимир Продивус жорстко розкритикував суддівство у вирішальному фінальному поєдинку на Олімпіаді у Токіо, в якому суддя зупинив бій і оголосив про поразку українського боксера Олександра Хижняка попри те, що останній швидко встав на ноги.

 

Не згоден зі скандальним рішенням судді і сам боксер Хижняк.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують Федерація боксу України і НОК України в суботу.

 

«Щоб бокс був боксом, а не театром одного судді, на Олімпіаду необхідно відбирати професійних суддів, а не шоуменів, для яких немає ні розуміння історії, ані розуміння спортивної справедливості, ані здорового глузду. Можливо, наш «полтавський танк» (Хижняк є уродженцем Полтавщини – Ред.) і дав осічку, але хто ж після цього здає танк на металобрухт?!», - обурюється пан Продивус.

 

І додає: «Абсолютно незрозуміле рішення судді, яке позбавило нашого Олександра заслуженого «золота». Олександр Хижняк - легенда сучасного аматорського боксу. Легенда, якою ми пишаємося!».

 

 

Водночас, боксер Олександр Хижняк, який у суботу взяв "срібло" Олімпіади, програвши у фіналі представнику Бразилії Еберту Соузі, також не згоден з рішенням судді зупинити матч.

 

«Не згоден із рішенням судді, тому що він одразу зупинив поєдинок. Я себе гарно почував. Не скажу, що якийсь сильний удар пропустив, одразу ж піднявся і був готовий продовжувати поєдинок. Не було такого відчуття, що я пропустив серйозний удар. Одразу міг продовжити поєдинок, одразу встав і показував це судді. Не зрозумів, чому він так швидко зупинив поєдинок», - сказав український боксер у коментарі НОК України після церемонії нагородження.

 

 

Хижняк наголосив, що зупинятися на цьому не збирається і, скоріш за все, буде відбиратися і на наступну Олімпіаду, що відбудеться у Парижі у 2024 році.

 

«Трапилося, що трапилося. На все воля божа. Слава богу за все, хотілося перемогти. Наша ціль була – "золото" Олімпійських Ігор. Ціль ця не підкорилася. Напевно, нам потрібно ще раз пройти цей шлях і цю медаль зробити золотою», – додав українець,  відзначивши, що неодмінно матиме нагоду на реванш.

 

За його словами, на Олімпійських іграх всі супротивники дуже сильні і дійсно високопрофесійні спортсмени. І додає: «Я вже боксував з бразильцем і перемагав його. Сподіваюсь, в майбутньому ми зустрінемось знов і я його переможу».

 

 

І дійсно, це була не перша зустріч Хижняка та Соузи: вони двічі зустрічалися на турнірі в Болгарії (у 2019 та 2020 роках), двічі перемагав українець.

 

У НОК України констатують: «Попри те, що Олександра Хижняк зупинився за крок, щоб до своїх світових та континентальних титулів додати ще й олімпійське золото, віцечемпіон Олімпійських ігор в Токіо має сильний характер та налаштований таки здійснити свою мрію вже за три роки у столиці Франції».

 

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт також дав оцінку виступу боксера Олександра Хижняка на Олімпіаді:

 

«П'яте «срібло» для України в Токіо. Боксер Олександр Хижняк, володіючи протягом двох з половиною раундів незаперечною перевагою, поступився і завоював «срібло» Олімпійських ігор. Дякуємо спортсмену та тренерам за чудову підготовку. Українці - найкращі. Продовжуємо уболівати».

 

 

Як повідомляла «УМ», Хижняк чисто виграв два раунди у бою із Соузою, але в третьому раунді, під час "рубки" бразилець вцілив у щелепу Хижняка лівим боковим і відправив у нокдаун.

 

Хижняк миттєво піднявся на ноги, однак рефері вирішив навіть не відкривати рахунок "до десяти", а відразу присудив нокаут.

 

Раніше українські спортсменки Людмила Лузан і Анастасія Четверікова вибороли срібло у веслуванні на каное серед жіночих дуетів на дистанції 500 метрів на Олімпійських іграх у Токіо в суботу вранці.

 

Міністерство молоді і спорту оприлюднило розміри призових виплат, які отримають українські спортсмени, які вибороли медалі на Олімпіаді у Токіо. Зокрема, українські призери отримають від 55 до 125 тисяч доларів.