Перша українка Ірина Галай піднялася на «гору-вбивцю» К2 в системі Каракорум

11:18, 27.07.2021
Перша українка Ірина Галай піднялася на «гору-вбивцю» К2 в системі Каракорум

Українка Ірина Галай (ліворуч) із співвітчизниками у базовому таборі під час підготовки до сходження на К2. (Фото з Фб-сторінки Ірини Галай)

Ірина Галай стала першою українкою в історії, яка піднялася на другу за висотою гірську вершину Землі К2 (Чогорі) у вівторок о 8.42 за місцевим часом.

 

Тим самим українка розвінчала міф, що на К2 можуть піднятися тільки професіонали, як до цього вважалося в світі альпінізму.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на Укрінформ.

 

Зауважимо, що висота К2 - 8 611 метрів, вона розташована в гірській системі Каракорум на північний захід від Гімалаїв,

 

Через надзвичайну складність сходження К2 також називають Дикої горою, а в світі альпіністів - горою-вбивцею.

Рівень смертності при сходженні на К2 становить рекордні 23 відсотки. Тобто, сходження кожного четвертого альпініста на К2 закінчувалося трагедією.

 

Своє сходження Ірина присвятила 30-річчю незалежності України. Вона стала першою українкою, якій вдалося зійти на К2.

 

 

Разом з Іриною на Чогорі піднявся Дмитро Семененко з Дніпра, який здійснив своє сходження без кисневої маски. Зараз Ірина і Дмитро спускаються з вершини.

 

У базовому таборі 2 (розташований на висоті 6800 метрів) їх чекає третій учасник експедиції відомий фотограф, уродженець Коломиї Назарій Кривошеєв.

 

Як повідомляла «УМ», у 2016 році Ірина Галай стала першою українкою, яка піднялася на вершину Евересту, ще й дала собі обітницю: «Доки не заб’ю свій «бандерівський» льодоруб у цю вершину, не заспокоюсь».