Здрастуй, брате: Ломаченко і Усик з Онуфрієм знялися у фільмі про єдині віру і народ, відео

22:36, 06.05.2020
Здрастуй, брате: Ломаченко і Усик з Онуфрієм знялися у фільмі про єдині віру і народ, відео

Українські боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко разом із митрополитом РПЦ Онуфрієм розмірковують про єдині віру, вітчизну і народ.

Українські боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко знову оскандалилися на грунті ідеології: разом із митрополитом РПЦ в Україні Онуфрієм спортсмени знялися у російському пропагандистському документальному фільмі «Здрастуй, брате! Христос воскрес».

 

У стрічці Ломаченко і Усик розповідають про свою православну віру, вітчизну і дружбу з росіянами.

 

Як повідомляє «Украна молода», фільм днями представив на своєму YouTube-каналі російський монастир «Корсунська Князь-Володимирська чоловіча пустинь» разом з Києво-Печерською лаврою.

 

Окрім українців у фільмі знялися два російські спортсмени: боксер Олександр Трубников і боєць рукопашного стилю Олексій Назаров. Окрім Онуфрія участь у зйомках взяли й інші священнослужителі РПЦ.

 

 

В описі стрічки зазначається: «Фільм розповідає про віру, дружбу, братів у Христі відомих українських боксерів чемпіонів світу Василя Ломаченка, Олександра Усика і російських спортсменів. У нелегкі часи для канонічної православної церкви України бійці залишаються відданими Богу, вірі, вітчизні!».

 

Про яку саме «вітчизну» йдеться недвозначно пояснюють самі українські боксери, які слово «Україна» практично не вживають.

 

Так, Василь Ломаченко, зокрема, каже, що у нього багато друзів в Росії і він не може з ними припинити спілкуватися, бо «сказали, що це країна, яка воює з нашою країною».

 

«Це не вкладається у моїй голові. По суті, ми є одним народом. Я з дитинства, коли ріс, для мене не було поняття Росія, Україна, Білорусь, що це інші люди, що це інша країна, що це кордони якісь. Я весь час думав, що ми - єдиний народ, що православні християни всі. Ми живемо всі на одній землі», - повторює Ломаченко шаблони російської пропаганди.

 

Тоді як Усик у фільмі каже, що він не припинить дружити з кимось із Росії попри війну на Донбасі та окупацію Криму: «З хлопцями, які живуть, приміром, у Москві, ми тренувалися і пили чай з однієї чашки і їли кашу з однієї миски, коли ми маленькими були, а тепер, бачте, хтось ділить портфелі, а я маю ділити дружбу з цією людиною? Та я буду продовжувати з ним дружити. Мене не обходить, те що мене хейтять (ненавидять – ред.) або обзивають, у мене є своя думка».

 

У стрічці показують церковну службу у двох монастирях - у російській Корсунській пустині в Орловській області та у Києво-Печерській лаврі.

 

Митрополит Онуфрій у фільмі розмірковує на тему націоналізму, що він призводить до внутрішньої війни: «Націоналізм - це коли людина зосереджується на земному. Націоналізм доходить до того, що ділить родину. Один брат вважає себе кращим за іншого. Патріоти - це ті, хто любить батька і матір, і Бога».

 

Також Онуфрій заявив про необхідність прощення: «Треба змусити себе пробачити один одного. І тоді, якщо ми пробачимо один одного, у нас з’являться зовсім інші почуття один до одного, не ворожі, а братерські, людські почуття».

 

Зауважимо, що у січні 2020 року Василь Ломаченко опублікував на своїй сторінці в Instagram відео про російський спецназ та «православний дух». За зйомки відео дякують «Вежливым людям».

 

«Вежливыми людьми» у 2014 році російська пропаганда називала російські війська в Криму під час анексії півострова — це були озброєні військові без розпізнавальних знаків, яких офіційна Москва відмовлялася визнавати своїми спецпризначенцями.

Як повідомляла «УМ», навколо боксера Олександра Усика нещодавно розгорівся скандал у спортивних колах: боксер Іван Редкач назвав маріонеткою тренера Усика Сергія Лапіна, оскільки той  представляв анексований Крим на чемпіонаті Росії з боксу у 2016 році.