Єдина олімпійська призерка відмовилась виступати за Іран

12:56, 13.01.2020
Єдина олімпійська призерка відмовилась виступати за Іран

У четвер, 9 січня, стало відомо, що бронзова призерка олімпіади в Ріо з тхеквондо Кімія Алізаде відмовилась виступати за країну через політичне трактування своїх перемог владою країни.

 

Про рішення спортсменки Кмії Алізаде повідомляє видання "ВВС-Україна".

 

За словами спортсменки, вона залишила Іран, бо не бажає бути співучасницею  "лицемірства, брехні, несправедливості та підлабузництва".

 

Сама Алізаде назвала себе "однією з мільйонів пригноблених жінок в Ірані".

 

Наразі спортсменка не повідомила, в якій країні знаходиться, однак іранські ЗМІ припускають, що вона на даний час перебуває в Нідерландах.

 

Кімія ввійшла в історію Ірану, як перша жінка-медаліст Літніх Олімпійських ігор, коли у 2016 отримала бронзу з тхеквондо у вазі 57 кг, перемігши представницю Швеції Нікіту Гласнович.

 

У своїх дописах у соцмережах Алізаде повідомила, що правлячий режим Ірану використовував її успіх, як пропагандистський інструмент.

 

Заявляючи про намір залишити Іран, спортсменка підкреслила, що залишиться "дитиною Ірану", де б вона не була.

 

"Я одна з мільйонів пригноблених жінок в Ірані, з якими вони грають роками", - написала спортсменка.

 

"Я одягала все, що вони мені говорили, і повторювала все, що наказували. Кожне речення, яке вони наказували, я повторювала. Ніхто з нас не має для них значення, ми просто інструменти", - наголосила вона.

 

Алізаде наголосила, що іранські спортивні чиновники принижували її зауваженнями на кшталт: "Жінка не має розмахувати ногами". Однак, це не заважало владі користуватись її ім'ям у пропагандистських цілях.

 

Іранський політик Абдолкарім Хоссейнзаде звинуватив "некомпетентних чиновників" у тому, що через них Іран втрачає "людський капітал".

 

У четвер інформаційне агентство Isna повідомило: "Шок для іранського тхеквондо. Кімія Алізаде емігрувала до Нідерландів".

 

Журналісти зазначають, що Алізадеде сподівається змагатися на Олімпіаді в Токіо 2020 року, але не під прапором Ірану. 

 

Як повідомляла УМ, в Ірані набирають сили антиурядові протести через збиття лайнера МАУ