Світоліна та Ястремська відмовляються виступати за збірну в найближчих матчах Кубка Федерації

17:19, 29.01.2019
Світоліна та Ястремська відмовляються виступати за збірну в найближчих матчах Кубка Федерації

Незадовго до старту Відкритої першості Австралії капітан жіночої збірної України з тенісу Михайло Філіма оголосив склад команди на матчеву зустріч у рамках Першої групи Євро-Африканської зони Кубка Федерації, котра має відбутися в Польщі 6-9 лютого. (Фото з сайта tennisua.org.)

Незадовго до старту Відкритої першості Австралії капітан жіночої збірної України з тенісу Михайло Філіма оголосив склад команди на матчеву зустріч у рамках Першої групи Євро-Африканської зони Кубка Федерації, котра має відбутися в Польщі 6-9 лютого.
 
 
Наявність в анонсованому складі трьох найсильніших за рейтингом тенісисток країни — Еліни Світоліної, Лесі Цуренко та Даяни Ястремської — автоматично зробила «синьо-жовтих» одним із головних фаворитів польського етапу матчів Кубка Федерації, переможець якого спробує через плей-оф пробитися до Світової групи. 
 
Естонія, Болгарія та Швеція. Згідно з жеребкуванням, саме з цією трійкою збірних українська команда боротиметься за перемогу в своїй «пульці», аби — у разі успіху — в протистоянні з найсильнішою збірною з іншої «пульки» (Росія, Польща, Данія) розіграти єдину путівку до «плей-оф» Другої світової групи.
 
Здавалося, що заявивши на турнір, по суті, оптимальний склад, збірна України матиме хороші шанси для того, аби підвищитися у класі.
 
Проте днями з’явилася інформація, що через організаційні неузгодженості між агентом тенісисток та Федерацією тенісу України Еліна Світоліна та Даяна Ястремська не братимуть участі в матчах у польській Зеленій Гурі.
 
За словами виконавчого директора Федерації тенісу України Євгена Зикіна, причиною відмови першої та третьої ракетки України грати за збірну стала позиція їхнього агента Стефана Гурова, котрий після «Аустреліен оупен» вирішив суттєво підвищити фінансові вимоги до федерації.
 
«Усі домовленості — й фінансові, й організаційні — були узгоджені ще до нового року. Проте днями Гуров назвав нові вимоги, що в 2,5 рази перевищують попередні. Можу сказати, що для ФТУ — це непосильні витрати. Складається враження, що агент тенісисток свідомо налаштовує їх проти ігор за збірну. Хоча, на мою думку, виступати за свою країну має бути честю для кожного спортсмена. Утім кожен приймає рішення для себе сам і несе потім за них відповідальність», — наголосив Зукін.
 
Як пояснює функціонер федерації, тенісистам добре відомі розміри їхньої винагороди за участь у матчах за збірну — і ці цифри базуються на поточному рейтингу самих спортсменів. До того ж розмір винагороди базується на можливостях бюджету федерації.
 
За словами виконавчого директора ФТУ, проблеми подібного роду в організації раніше намагалися не розголошувати на широкий загал.
 
Утім цього разу — після завершення матчів у Польщі — у федерації планують провести засідання президії й прийняти рішення стосовно цієї неоднозначної ситуації, котре планують оприлюднити на широкій прес-конференції.
 
Зрештою, у ФТУ сподіваються на зміну ставлення українських тенісисток до виступів за національну команду. Там вважають, що участь у матчах за збірну команди своєї Батьківщини має в першу чергу базуватися на патріотизмі, самовідданості та повазі до спортивної честі України.
 
Тим часом капітан «синьо-жовтих» Михайло Філіма вніс корективи до складу збірної на лютневі матчі Кубка Федерації, котрий після відмови Світоліної та Ястремської вигладає так: Леся Цуренко, Катерина Козлова, Марта Костюк, Надія Киченок.