«Центр-5»: в Україні відкрили новий табір для російських військовополонених

15:12, 17.10.2024

"Центр-5" - новий табір для військовополонених росіян. (Фото: скриншот з відео Телеграм "Хочу жить")

В Україні відкрили новий табір для російських військовополонених "Центр-5". У ньому створено умови для утримання військовополонених із пораненнями: ампутантів, лежачих, військовополонених із різними захворюваннями тощо.

 

Як інформує УМ, про це 17 жовтня повідомила пресслужба проєкту Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими "Хочу жить" у Телеграм.

 

"Оскільки кількість росіян, які щомісяця здаються в полон ЗСУ, значно перевищує кількість тих, кого росія повертає в межах обмінів, місця тримання військовополонених в Україні дуже швидко заповнюються", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що умови в "Центр-5" відповідають усім вимогам міжнародного гуманітарного права: окремі спальні місця, триразове гаряче харчування, душові з гарячою водою, доступ до медичної допомоги.

 

Особливістю "Центр-5" є те, що в таборі створено умови для тримання військовополонених із пораненнями: ампутантів, лежачих, військовополонених із різними захворюваннями тощо.

 

"Таких військовополонених росіян в Україні дуже багато, і російська сторона навмисно відмовляється повертати саме інвалідів і хворих. Ось уже 2,5 роки Росія відмовляється виконувати вимоги Женевських конвенцій і блокує створення змішаних медичних комісій для проведення репатріації поранених і хворих", - зауважили в проєкті Коордштабу.

 

"Україна зберігає максимально можливу відкритість у питаннях поводження з військовополоненими та дотримується взятих на себе зобов'язань у межах Женевських конвенцій. Різноманітні міжнародні спостерігачі та ЗМІ можуть відвідувати й "Центр-5, і інші місця тримання російських полонених", - наголошується у повідомленні.

 

У проєкті додали, що Україна постійно вимагає від російської сторони дзеркального поводження з українськими полоненими та виконання взятих на себе зобов'язань відповідно до Женевських конвенцій.

 

На жаль, наголосили в пресслужбі, росія продовжує використовувати полонених як інструмент тиску і торгу, ігноруючи не тільки гуманітарні ініціативи України, а й елементарні норми моралі та людяності.

 

Як повідомляла УМ, Росія закатувала 95% українських військовополонених.