«Загибель журналістки Вікторії Рощиної це справжній удар» - Зеленський

15:44, 11.10.2024

Росіяни підтвердили загибель журналістки Вікторії Рощиної в полоні.

На загибель у російському полоні позаштатної авторки "Української правди"  Вікторії Рощиної відреагував Президент України Володимир Зеленський.

 

Як інформує УМ, про це 11 жовтня повідомив Зеленський у Телеграм.

 

"Вчора [10 жовтня] стало відомо, що в полоні в Росії загинула українська журналістка Вікторія Рощина. Для багатьох українських журналістів, які знали Вікторію, її загибель – це справжній удар», - написав, зокрема, Зеленський.

 

Президент зазначив, що у російському полоні залишаються ще багато журналістів, громадських діячів, керівників громад і звичайних людей, які були захоплені під час окупації.

 

Нагадаємо, що 10 жовтня керівник пресслужби координаційного штабу Петро Яценко в телемарафоні повідомив, що у російському ув’язненні загинула позаштатна авторка "Української правди" Вікторія Рощина. У ГУР кажуть, що журналістку мали повернути в Україну найближчим часом.

 

Згодом уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що має від російської сторони підтвердження про загибель української журналістки.

 

11 жовтня Офіс генерального прокурора повідомив, що кримінальне провадження, відкрите за фактом зникнення журналістки Вікторії Рощиної, докваліфікували як воєнний злочин поєднаний з умисним вбивством.

 

Також нагадаємо, що в березні 2022 року Рощину захопили російські окупанти і 10 днів утримували в Бердянську.

 

У 2022 році Рощина написала для УП низку репортажів з тимчасово окупованих територій. Зокрема, про те, чим живе окупований Крим у війну, як на окупованій Донеччині проходив псевдореферендум, та показала фоторепортаж зі зруйнованого Маріуполя.

 

Для того, щоб потрапити на окуповану територію, Рощина вирушила з України до Польщі 25 липня. Вона планувала через Росію дібратися на окупований схід України через 3 дні.

 

Рощина зникла 3 серпня 2023 року на окупованій Росією території, звідки вона робила репортаж.

 

У травні 2024 року Росія вперше визнала, що затримала Рощину. Міністерство оборони РФ надіслало листа з підтвердженням її батькові, Володимиру Рощину.

 

Як повідомляла УМ, День журналіста: на війні загинув 91 медійник, ще 30 - у полоні.