День журналіста: на війні загинув 91 медійник, ще 30 - у полоні

11:33, 06.06.2024
День журналіста: на війні загинув 91 медійник, ще 30 - у полоні

Журналісти виконують надважливу місію, адже на бойових позиціях та у тилу фіксують події повномасштабного вторгнення рф в Україну. (Фото НСЖУ)

Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну загинув 91 журналіст, ще 30 медійників перебувають у полоні росіян.
 
Водночас сотні журналістів захищають рідну землю в лавах Збройних сил України.
 
Як інформує Україна молода, про це з посиланням на дані Національної спілки журналістів заявив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв з нагоди Дня журналіста у четвер, 6 червня.
 
«Та попри жахи війни, саме ви допомагаєте людям орієнтуватися у світі, що стрімко змінюється. Бажаю вам завжди залишатися об’єктивними та неупередженими. Всім міцного здоров’я, нових творчих здобутків, натхнення та успіхів у всіх ваших професійних починаннях. Нехай плідна праця завжди знаходить визнання та повагу серед читачів, глядачів та слухачів», - заявив очільник міністерства.
 
На його думку, журналісти виконують надважливу місію, адже на бойових позиціях та у тилу фіксують події повномасштабного вторгнення росії в Україну і доносять світу оперативну правдиву інформацію.
 
 
Карандєєв подякував українським журналістам та представникам іноземних медіа за внесок у боротьбу проти загарбників, формування громадської думки та зміцнення демократії.
 
 
«Вашу роботу важко переоцінити, адже її результат, кожен сюжет, кожна стаття чи кожна фотографія несе важливі меседжі, здатні змінити хід історії», - зауважив Карандєєв. І додав, що «через російську агресію, на превеликий жаль, сьогодні Україна втрачає найцінніше - своїх людей». «Серед них - журналісти й медійники», - додав він.
 
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський також привітав журналістів із професійним святом і подякував за підтримку Сил оборони України, за невтомну працю, яка  наближає перемогу України.
 
«Адже російські загарбники ведуть проти нас гібридну війну. Окрім ракет і безпілотників, танків і гармат, бойових літаків і піхоти, ворог щодня веде у бій тисячі своїх пропагандистів. Їх головна мета - посіяти серед нас паніку і зневіру, підірвати наш незламний дух», - підкреслив Сирський.
 
 
Він також висловив щиру вдячність усій журналістській спільноті за підтримку Сил оборони України.
 
«Насамперед, я дякую кореспондентам провідних українських медіа, які ось уже 10 років невтомно показують російсько-українську війну. Ви пліч-о-пліч з українськими захисниками і захисницями побували на найгарячіших відтинках фронту. З багатьма з вас знайомий особисто і завжди захоплювався вашою мужністю», - зауважив головнокомандувач.
 
Як підкреслив генерал-полковник, «ворог хоче, щоб світ забув про нашу боротьбу, щоб світ збайдужів до українського горя і перестав допомагати нам у нашому спротиві російським загарбникам. Мета російських пропагандистів - підірвати міжнародну підтримку України, зірвати постачання зброї та гуманітарної допомоги для України».
 
Головнокомандувач ЗСУ звернувся до українських воєнкорів: «Я говорив вам це особисто і сьогодні повторюю, що завдяки вам весь світ не забував і не забуває про війну в Україні».
 
Від першого дня повномасштабної агресії багато журналістів залишили у минулому свою професію і стали до лав Сил оборони України. Журналісти зайняли посади не лише в українських військових медіа, не лише посади прес-офіцерів, де були б максимально ефективними. Українські журналісти зайняли бойові посади: солдатські, сержантські і, навіть, офіцерські. Успішні медіаменеджери стали успішними командирами і воїнами, підкреслив Сирський і подякував за службу.
 
 
 
Він також згадав журналістів, які загинули під час виконання обов’язків. Так, зазначив Сирський, незадовго до цьогорічного Дня журналіста надійшли дві страшні звістки. 29 травня на Харківському напрямку загинула бойовий медик, а у цивільному житті журналістка і телепродюсер, Ірина Цибух, з позивним «Чека». А 30 травня у Слов’янську в ДТП загинула військова кореспондентка Анастасія Волкова.
 
«Ми щодня втрачаємо у цій війні кращих. Ми помстимося за кожного нашого побратима і посестру! Вічна пам’ять і вічна слава!» - наголосив Сирський.
 
Головнокомандувач ЗСУ також висловив вдячність усім українським медіа, які на своїх платформах збирають для потреб Сил оборони мільйони гривень пожертв, які конвертуються у FPV-дрони, автомобілі, антидронові рушниці, портативні станції РЕБ і радіостанції для українського війська.
 
«Ми відчуваємо вашу підтримку і вона дуже важлива для нас! Прошу вас і надалі залишатися для нас надійною підтримкою, не втрачати віри у нашу Перемогу!» - підкреслив Сирський.
 
Нагадаємо, День журналіста - щорічне професійне свято працівників ЗМІ в Україні. Свято встановлене 25 травня 1994 року указом президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи делегатів I Всеукраїнського з'їзду редакторів газет і журналів.
 
За дату святкування визначене 6 червня - день прийняття того дня у 1992 році Спілки журналістів України до Міжнародної федерації журналістів.