Понад 140 нових зразків безпілотників допущено до експлуатації з початку року - Міноборони

13:42, 10.10.2024

Роль безпілотних систем стрімко зростає на полі бою. (Фото: сайт Міноборони)

Оборонне відомство України впродовж 9 місяців 2024 року кодифікувало і дозволило для використання у Силах оборони понад 140 безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) та 33 наземних роботизованих комплексів (НРК) українського виробництва.

 

Як інформує УМ, про це 10 жовтня повідомили на сайті Міноборони.

 

 Для порівняння, у 2023 році було кодифіковано 60 БпАК та 9 НРК вітчизняного виробництва.

 

“Роль безпілотних систем стрімко зростає на полі бою. Українські зброярі швидко реагують на потреби фронту. Сьогодні вони виробляють безпілотні комплекси за широкою номенклатурою”, - повідомив начальник Головного управління забезпечення супроводження життєвого циклу озброєння і військової техніки полковник Володимир Рочняк.

 

За його словами, українські зброярі активно розвивають виробництво авіаційних безпілотників різного призначення - камікадзе, бомбери, розвідники, корегувальники. Також виробляються різні за типом - літакового, коптерного; дальністю – тактичні, оперативні, стратегічні безпілотники. Наземні роботизовані комплекси також виконують широкий спектр завдань: ударні, розвідувальні, логістичні, евакуаційні, інженерні тощо.

 

З усіх безпілотників (повітряних та наземних), дозволених для використання цього року, понад 40% було кодифіковано упродовж третього кварталу. Це свідчить про пожвавлення зброярського виробництва в  України.

 

Серед дозволених для використання у Силах оборони України є безпілотні комплекси, стійкі до РЕБу, радіопрозорі, малошумні, з системами донаведення і самознищення тощо.

 

Нагадуємо, що виробники та розробники зразків озброєння і військової техніки, які мають запитання щодо процесу кодифікації, можуть звертатися до Головного управління забезпечення супроводження життєвого циклу озброєння та військової техніки на електронну пошту: mdalc@mil.ua

 

Як повідомляла УМ, Вирішальний 2025-й: Україна збільшить власне виробництво дронів, далекобійної зброї та ракет.