ЄС має дозволити Україні вражати лучника, а не лише стріли – Боррель

00:50, 16.09.2024

Жозеп Боррель наполягає на дозволі Україні бити по рф.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголошує, що Україна щодня піддається руйнівним ракетним та дроновим атакам з глибини території країни-агресора,  які руйнують цивільну інфраструктуру та щоночі вбивають мирне населення.

 

Тож, на його думку, Україна повинна мати спроможність вражати джерело цих атак, - «вражати лучника, а на лише стріли».

 

Як інформує Україна молода, про це Жозеп Боррель написав у власному блозі на сторінці Європейської служби зовнішніх дій за підсумками участі в міжнародному економічному форумі «Амброзетті», що відбувся в Італії.

 

«Зеленський подякував Італії та іншим партнерам за надані системи протиповітряного захисту, але цих систем недостатньо, щоб прикрити всю територію України. Особливо тому, що Україна все ще не має дозволу на удари по аеродромах та по місцях запуску, розташованих глибоко у Росії, звідки здійснюються ці атаки. Це дозволяє російському агресорові нести скорботу та руйнування для України із безпечних позицій та залишатися безкарним», - зазначив глава дипломатії ЄС.

 

За його словами, повідомлення президента Зеленського під час виступу на форумі було однозначним: українці хочуть завершити цю війну більше за будь-кого іншого, але не за ціну власного суверенітету. Росія не залишила їм іншого вибору, ніж боротися за власне виживання. Президент України розповів про дронові та ракетні атаки проти лікарень, шкіл, бібліотек, житлових будинків, які вбивають звичайних українців кожної ночі. Він говорив про підземні укриття та про українських дітей, які навчаються читати й писати у підвалах та на станціях метро, щоб захиститися від ракет і дронів, які Росії надають Північна Корея та Іран.

 

«Ми (країни ЄС - ред.) зобов’язалися зробити все можливе, щоб допомогти Україні оборонити себе, і оборона означає здатність ефективно відповідати на атаку.

 

На мою думку, Україна повинна мати спроможність вражати джерело цих атак, - «вражати лучника, а на лише стріли». Саме тому під час нашої нещодавньої неформальної зустрічі міністрів закордонних справ та міністрів оборони в Брюсселі, я підтримав право України вражати ключові російські військові об’єкти, що залучені до вторгнення, де б вони не були, оскільки це дозволяє міжнародне право, яке не зупиняється на російських кордонах», - наголосив високий представник ЄС.

 

За його словами, деякі країни-члени ЄС погодилися з такою позицією, в той час як інші розглядали це питання як національну справу. Тож на цей час немає єдиної позиції ЄС у цьому питанні.

 

 «Але є очевидним, що перед фактом ескалації російської кампанії бомбардувань проти цивільних цілей, поточна політика (ЄС - ред.) є дуже коштовною у вимірі життя українців, та шкодить надійності нашої рішучості у підтримці України», - сказав Боррель.

 

Він нагадав, що після участі у форумі «Амброзетті» в Італії президент Зеленський також обговорював це критичне питання щодо дозволу на використання наданої зброї проти військових цілей у Росії із лідерами США і Великої Британії. Ці дискусії будуть продовжені під час Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку наступного тижня.

 

«Разом із цим важливо розуміти, що не йдеться про входження у війну проти Росії та підливання пального у вогонь, як дехто припускає. Будь-хто у становищі президента Зеленського запитував би точно про те саме. Тому що, якщо Україні не буде дозволено відповідати атаками проти місць, звідки ці атаки походять, Росія продовжуватиме безкарно руйнувати Україну», - підкреслив Боррель.

 

Як повідомляла «УМ», на минулому тижні, під час візиту до Італії президент Зеленський сказав, що у складному питанні дозволу на удари далекобійною зброєю вглиб рф важливо знайти «ключ хоча б до однієї країни, і тоді інші можуть підтягнутися».