Податки понад усе: ексголові КМДА Макеєнку оголошено підозру, фото

10:41, 13.09.2024

У минулому Володимир Макеєнко був власником телеканалу «Прямий» (2017—2021). (Фото: Вікіпедія та сайт Генпрокуратури)

Про підозру в ухиленні від сплати податків на суму понад 71 млн грн повідомлено колишньому народному депутату України І, ІІІ-VII скликань та голові Київської міської державної адміністрації..

 

Як інформує УМ, про це 13 вересня повідомили на сайті Офісу генпрокурора.

 

І хоча в повідомлені Генпрокуратури не називають прізвища «підопічного», за даними ЗМІ, мова йде про Володимира Макеєнка.

 

За даними слідства, екснардеп всупереч обмеженням, встановленим законодавством, створив за кордоном мережу компаній, оформлених на нього або на підконтрольних йому осіб та найближчих родичів.

 

 Він здійснював фактичне керівництво їх господарською діяльністю. Ці компанії серед іншого, одержували на банківські рахунки грошові кошти сумнівного походження, які перераховували на рахунки екснардепа. Надалі він розпоряджався цими коштами на власний розсуд, розміщуючи їх на умовах депозиту.

 

 

Впродовж 2011-2018 років підозрюваний одержав дохід в загальній сумі 387,6 млн грн, який підлягав оподаткуванню, кажуть правоохоронці. Він приховав факт отримання цього доходу та не відобразив його у податковій звітності. Відтак не нараховано та не сплачено до державного бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, пояснили прокурори.

 

За результатами проведених судово-економічних експертиз встановлено ухилення підозрюваним від сплати податків на загальну суму 71,4 млн грн.

 

 

Нагадаємо, що Україна має критичну потребу зібрати додаткові кошти до бюджету, уже цього року потрібно понад 500 млрд гривень. Кошти потрібні на зарплати військовим та закупівлю відповідного обладнання оборонної промисловості, а взяти їх у міжнародних партнерів не можна.

 

Як повідомляла УМ, Зарплати в конвертах повертаються? Уряд має намір відновити прогресивну шкалу оподаткування.