Бійці будуть ситі: Міноборони кодифікувало унікальну польову кухню-трансформер, фото

12:03, 06.09.2024

Унікальну польову кухню-трансформер допущено до постачання у ЗСУ. (Фото: сайт Міноборони (фото надані виробником).)

У Міністерстві оборони України кодифікували та допустили до постачання польову модульну кухню МК-500, призначену для приготування їжі у польових умовах для військовослужбовців чисельністю до 500 осіб.

 

Як інформує УМ, про це 6 вересня повідомили на сайті Міноборони.

 

«Зазвичай для приготування їжі в польових умовах у підрозділах ЗС України використовують переважно старі радянські польові кухні КП-30, КП-75, КП-125, КП-130. На польових кухнях-причепах радянського зразка  можливо було готувати лише 2 страви одночасно.

 

 Працюють старі польові кухні на дровах або дизельному паливі. Не забезпечує така кухонна техніка й комфортних умов для особового складу, не має можливостей працювати з напівфабрикатами, не має холодильного обладнання для зберігання продуктів, устаткування для миття і сушіння посуду тощо», - сказано, зокрема, в повідомлені Міноборони.

 

 

Нову модульну кухню для потреб ЗС України виготовили на одному з вітчизняних підприємств сектору ОПК. За основу для виробу українські інженери взяли форм-фактор 20-футового морського контейнеру.

 

До місця виконання завдань кухню доставляють на причепі або автомобільному базовому шасі, яке має стандартні кріплення для такого габаритного вантажу. До слова, модульна кухня сама «знімає» себе з платформи за допомогою гідродомкратів. Термін розгортання польової кухні з усіма робочими місцями та устаткуванням — 2 години.

 

 Працює в такому модулі одночасно 6 кухарів. Використовувати такі модулі можливо в умовах зруйнованої інфраструктури життєзабезпечення, цілодобово, незалежно від пори року та погодних умов.

 

 

Для автономності роботи модульна кухня має все необхідне обладнання для приготування та комфортної роботи особового складу: насосну станцію, дренажний насос для відкачування відходів, кондиціонери, каналізаційний жировловлювач, витяжні системи для кухонного обладнання, пароконвектомати, електричні плити, холодильники тощо. А також дизель-генератор.

 

У військах вже є понад 20 таких кухонь. Військові кухарі зазначають, що перелік обладнання польової кухні часто перевершує устаткування сучасних стаціонарних закладів харчування ресторанного типу.

 

Нагадуємо, що виробники і розробники зразків ОВТ із додатковими запитаннями щодо процесу кодифікації виробів можуть звертатися на електронну пошту:  mdalc@mil.ua.

 

Як повідомляла УМ, Умєров у Лондоні закликав партнерів прискорити постачання критично необхідної зброї.