Мішель Барньє став найстаршим прем'єром сучасної Франції

15:33, 05.09.2024

Новий прем'єр Франції Мішель Барньє. (Фото з відкритих джерел)

Мішель Барньє очолив уряд Франції від правоцентристської партії Les Républicains після того, як попередній прем’єр-міністр Габріель Атталь подав у відставку.

 

Кандидатуру 73-річного політика погодив президент Емманюель Макрон.

 

Як інформує Україна молода, про це пишуть французькі ЗМІ, зокрема, Le Figaro у четвер.

 

Відтак, пан Барньє став найстаршим прем’єр-міністром сучасної Франції. За час своєї політичної кар’єри він був депутатом, європейським комісаром, а також очолював переговорну групу Європейського Союзу щодо виходу Великої Британії з ЄС.

 

Його призначили через 60 днів після результатів парламентських виборів і через 51 день після відставки попереднього прем’єра Габріеля Атталя.

 

Видання Le Monde пише, що Емманюель Макрон переконався, що Барньє відповідає умовам стабільності та максимально широкого консенсусу, і попросив його «сформувати уряд єдності, який служитиме країні».

 

Водночас інші французькі ЗМІ пишуть, що головним викликом для нового прем’єра буде зібрати команду, здатну знаходити компроміси та формувати коаліції.

 

Нагадаємо, 8 липня Атталь заявляв, що збирається подати у відставку після того, як на парламентських виборах перемогли ліві. Проте Макрон попросив його залишитися прем'єр-міністром певний час, аби «забезпечити стабільність країни».

 

Зрештою 16 липня президент Франції Емманюель Макрон прийняв відставку Атталя.

 

Як повідомляла «УМ», Макрон відмовився призначати нового главу уряду за кілька днів до старту Олімпіади в Парижі наприкінці липня. Тоді він висловив сподівання, що Ігри стануть моментом "політичного перемир'я" на тлі спроб сформувати новий уряд після дострокових виборів.