У Чорному морі поблизу Криму стався землетрус

15:31, 01.09.2024

Біля узбережжя Криму відчували землетрус, він злегка сколихнув тимчасово окупований півострів.

Узбережжя тимчасово окупованого Криму на світанку 1 вересня злегка сколихнув незначний землетрус.

 

Він став другим землетрусом біля Криму за останні два роки з епіцентром у Чорному морі на глибині у шість кілометрів.

 

Землетрус не несе жодної загрози жителям півострова. Коливання змогли відчути лише ті люди, які є мешканцями верхніх поверхів багатоквартирних будинків.

 

Як інформує УМ, про землетрус біля берегів Кримського півострова 1 вересня повідомили фахівці Головного центру спеціального контролю.

 

 Спеціалісти зазначили, що зафіксували коливання землі за 20 кілометрів на південний схід від берегів Криму.

 

Стався землетрус на світанку 1 вересня, а саме о 05:50. Координати землетрусу такі: 44,87 північної широти та 36,62 східної довготи. За шкалою Ріхтера цей землетрус оцінювався у 3,5 бала. Тобто він не був значним і не мав сильної магнітуди.

 

Координати землетрусу біля берегів Криму - 44,87 північної широти та 36,62 східної довготи.

 

Фахівці Центру кажуть, що коливання від  цього землетрусу все ж відчутні. Приміром, їх зможуть відчути люди, які перебувають у спокійному стані та є мешканцями останніх поверхів багатоповерхових будинків. Лише вони здатні відчути незначні поштовхи.

 

"За класифікацією землетрус відноситься до ледве відчутного, коливання відчуваються тільки окремими людьми, які знаходяться в спокійному стані всередині приміщення, особливо на верхніх поверхах", - йдеться у повідомлення Центру.

 

Землетруси у Чорному морі не є чимось надзвичайним. Легкі трясіння землі тут відбуваються періодично. Приміром, останній землетрус біля берегів Криму був зафіксований 22 червня 2023 року. Щоправда, він був трохи потужнішим, бо мав потужнішу магнітуду.

 

Від острова Зміїний і до Закарпаття - землетруси час від часу сколихують Україну. Так 23 липня 2023 року у Полтавській області стався землетрус. Він став четвертим землетрусом, який зафіксували на Полтавщині минулого року. Цього разу магнітуда землетрусу сягнула 2,6 за шкалою Ріхтера. Загрози мешканцям регіону не було.

 

А 15 серпня 2023 року на Закарпатті стався новий землетрус. Він став другим випадком трясіння землі протягом тижня в цьому районі. Новий землетрус оцінили у 2,2 бала за шкалою Ріхтера. Небезпеки мешканцям регіону землетрус не ніс.

 

18 лютого 2024 року у Тернопільській області зафіксували землетрусний поштовх. Головний центр спеціального контролю тоді повідомляв, що природний феномен мав вібрації магнітудою у 2,6 бала за шкалою Ріхтера. Він стався на глибині 5 кілометрів.

 

У північно-західній частині Чорного моря неподалік острова Зміїний теж був зафіксований землетрус. Він відбувся 28 лютого 2024 року близько 19 години вечора. Жодної небезпеки для населення країни цей землетрус не ніс, бо мав статус "ледве відчутного".

 

Як повідомляла УМ, Найпотужніший за 25 років: на Тайвані наробив лиха землетрус магнітудою 7,4 бала.