Прем’єр Японії Кісіда йде у відставку

14:12, 14.08.2024

Кішіда не братиме участі у переобранні лідером Ліберально-демократичної партії. (Фото АFP)

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда оголосив про свою відставку у вересні.

 

 Він не братиме участі у переобранні лідером Ліберально-демократичної партії (ЛДП).

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Kyodo News.

 

«Як перший крок, щоб переконати громадськість у тому, що ЛДП змінилася, я вирішив не брати участь у президентських перегонах. Я зараз зосереджуся на підтримці новообраного лідера партії, — сказав премʼєр.

 

За його словами, депутати «повинні працювати як одне ціле» під керівництвом нового лідера, щоб відновити суспільну довіру до політики і розв’язати різні проблеми, серед яких стримування зниження народжуваності та зміцнення обороноздатності.

 

Зауважимо, що таке рішення Кісіда ухвалив на тлі зниження підтримки з боку громадськості. Підтримка прем’єра японцями зменшилася після викриття звʼязків його партії із суперечливою «Церквою обʼєднання». Японців обурило, що політичні пожертви партії на «церкву» не фіксували.

 

За даними Reuters, пан Кісіда також зіткнувся з такими викликами: зростання інфляції та нестабільна фінансова ситуація в країні.

 

Як пише Bloomberg, поки невідомо, хто замінить Кісіду на посаді прем'єр-міністра, проте за даними ЗМІ, за місце очільника партії готові позмагатись: колишній міністр оборони Сігеру Ісіба, міністр цифрової трансформації Коно Таро, міністр закордонних справ Йоко Камікаву і син колишнього прем'єр-міністра Сіндзіро Коїдзумі.

 

Нагадаємо, що Фуміо Кісіда став премʼєром 4 жовтня 2021 року. До того, зокрема, обіймав посаду міністра закордонних справ та був депутатом.

 

Як повідомляла «УМ», у березні 2023 року Кісіда Фуміо приїжджав до України. На зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським він підписав Спільну заяву про особливе глобальне партнерство між двома країнами.