Музей Лесі Українки у Ялті знищений окупантами

12:53, 14.08.2024

Нова табличка повідомляє, що тут діє експозиція "Ялта. Століття ХІХ-е (історія, музика та література)". (voicecrimea.com.ua)

Музей Лесі Українки в тимчасово окупованій Ялті припинив своє існування, майже всі згадки про поетесу на будівлі установи російські загарбники прибрали.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє «Голос Криму».

 

Зазначається, що про це стало відомо під час проведення моніторингу культурних установ в окупованому Криму.

 

Зокрема, на будинку, де був розташований музей Лесі Українки, нині висить охоронна таблиця радянських часів, що нагадує про перебування тут української письменниці наприкінці ХІХ століття. Втім, усі інші згадки про Лесю Українку окупаційне керівництво прибрало.

 

Також зникла табличка перед входом у будівлю, на якій вказувалося, що на другому поверсі можна знайти Музей Лесі Українки та експозицію "Ломикамінь", пов'язану з її перебуванням у Ялті.

 

 

Зараз на цьому місці встановлена нова табличка: вона повідомляє, що тут під егідою Ялтинського історико-літературного музею діє експозиція "Ялта. Століття ХІХ-е (історія, музика та література)" та виставка, присвячена архітектору Ніколаю Краснову.

 

Наразі тут можна відвідати екскурсію чотирма приміщеннями: з історією будівлі та Ялти, експозицією про музичне життя Ялти на межі ХІХ – ХХ століть, літературне життя Ялти та про архітектора Краснова, якому присвячено окрему залу.

 

Від експозиції, присвяченої Лесі Українці, залишилися лише маленькі світлини вперемішку з фото Пушкіна, Толстого і Цвєтаєвої, та письмовий столик, за яким вона працювала.

 

Заступниця постійної представниці президента в АР Крим Ольга Куришко розповіла у коментарі Суспільне Крим, що окупанти реконструювали Музей Лесі Українки та змінили формат експозиції.

 

"Це планомірна діяльність держави-окупанта, яка прослідковувалася з самого початку окупації. У 2015 році музей було перейменовано на "Ялтинський історичний музей". Там вже не було згадки про те, що це музей Лесі Українки. Потім він був закритий ніби на реконструкцію на дуже довгий період. І ось нещодавно він був відкритий, вже під іншою назвою, реконструйований, без експозицій, які були раніше", – розповіла пані Куришко.

 

За її словами, нинішнє місце знаходження експонатів, що стосувалися української поетеси, – невідоме.

 

"Стосовно експозиції нема інформації, де вона знаходиться. А вона може або перебувати в якихось архівах, ну принаймні, хотілося б на це сподіватися. Поки є не підтверджена інформація про часткове знищення. Але це прослідковується взагалі в діяльності держави-окупанта. Тобто експозиція або вивозиться, або знищується", – повідомила вона.

 

Ольга Куришко також акцентувала: «Цей рік запам'ятався великою кількістю знищених культурних пам'яток, зокрема на території АР Крим. Це і Херсонес, це і знищення, і донищення релігійних об'єктів. І собор, і ще один храм з якого зняли купол, а іншого просто розібрали по частинах, а Херсонес просто закатали в бетон».

 

На її думку, повномасштабне вторгнення рф в Україну ще більше "розв'язало руки" представникам окупаційних адміністрацій щодо знищення культурних пам'яток.

 

Як повідомляла «УМ», у червні стало відомо, що росіяни повністю знищили автентичну пам'ятку світового значення в Криму – Херсонес Таврійський. На цьому місці спорудили відкритий театр, а археологічні знахідки вивезли до російських музеїв.

 

Ще за місяць, у липні, влаштували "освячення" новобудови – театру, що постав на місці автентичної пам'ятки.