МОН розробило курс кримськотатарської мови для школярів

09:53, 09.08.2024

Курс розроблено з урахуванням традицій, звичаїв та історії кримськотатарського народу. Кожен урок містить відеоматеріал із субтитрами кримськотатарською мовою, тестові завдання та конспект. (Фото: сайт Міносвіти)

Курс із кримськотатарської мови та літератури розробили для учнів та учениць 5-6-х класів «Нової української школи». Він складається зі 140 уроків.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Міністерства освіти і науки України.

 

Як наголосили в МОН, усі навчальні матеріали розробили з урахуванням традицій, звичаїв та історії кримськотатарського народу.

 

«Цей курс — можливість зберегти та розвинути унікальну мову й культуру кримських татар, забезпечити доступ до якісної освіти незалежно від місця проживання учнів. Кожен урок — подорож традиціями, історією та природою Криму», — розповіли в міністерстві.

 

Кожен урок курсу складається з трьох частин: відеоматеріалу кримськотатарською мовою (із субтитрами), тестових завдань та конспекту.

 

Над створенням занять працювали провідні фахівці та носії кримськотатарської культури. Зокрема, методистом курсу став асистент кафедри тюркології КНУ імені Т. Шевченка та автор підручників Сеїт-Джеліль Абібулла.

 

Експерткою курсу виступила кандидатка філологічних наук та асистентка кафедри тюркології КНУ імені Т. Шевченка Сабріє Сластьон.

 

Відеоматеріали, конспекти й тестові завдання доступні на платформі «Всеукраїнська школа онлайн» за посиланнями:

 

для 5-х класів;

для 6-х класів.

 

Нагадаємо, що в Україні презентували національний корпус кримськотатарської мови.

 

Як повідомляла УМ, МОН рекомендує: ВНЗ та ПТУ працюватимуть по суботах.