Андрій Пасічник обраний головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів

18:08, 07.08.2024

Андрій Пасічник має значний досвід адвокатської практики, наукової діяльності, а також роботи на державній службі. (Фото ВККС)

Вища кваліфікаційна комісія суддів нарешті визначилась з головою ВККС та обрала на цю посаду більшістю голосів Андрія Пасічника під час засідання 7 серпня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба ВККС в середу.

 

Зазначається, що його кандидатуру підтримали 9 голосами.

 

Водночас, Судово-юридична газета пише, що вперше в історії ВККС головою Комісії обрано держслужбовця, який перебуває у тимчасовому відрядженні до складу ВККС.

 

Андрій Пасічник має значний досвід адвокатської практики, наукової діяльності, а також роботи на державній службі у сфері запобігання корупції та цифровізації функцій державного управління.

 

У червні 2023 року Андрія Пасічника було призначено на посаду члена ВККСУ.

 

«До його кандидатури не було суттєвих зауважень, і під час роботи в комісії він себе показав як виважений і ефективний. Бажаємо наснаги і готові до подальшої співпраці. В ВККС ще дуже багато важливої роботи», – прокоментував громадський активіст, юрист Михайло Жернаков.

 

Зазначимо, що всього кандидатів на посаду голови ВККС 7 серпня було двоє:

 

Пасічник Андрій Володимирович – адвокат, після перемоги у відборі на посаду члена ВККС у 2023 році був відряджений до складу ВККС. На момент призначення на посаду члена ВККС Андрій Пасічник займав посаду керівника Управління проведення повних перевірок НАЗК.

 

Гацелюк Віталій Олександрович – до призначення на посаду члена ВККС у 2023 році займався реалізацію проектів ОБСЄ в Україні.

 

За підсумками голосування, результати розподілилися наступним чином:

 

Андрій Пасічник – 9 голосів «за»

Віталій Гацелюк – 6 голосів «за»

 

Відповідно до правил, для обрання на посаду голови ВККС, кандидат мав отримати мінімум 9 голосів своїх колег.

 

Зазначимо, що в. о. голови ВККС Руслан Сидорович, який був кандидатом на посаду голови ВККС під час минулих спроб обрання голови Комісії, цього разу відмовився від висунення своєї кандидатури.

 

Також слід зазначити, що у разі, якщо на посаду голови Комісії буде призначено не суддю або суддю у відставці, заступником голови Комісії має бути саме представник суддівського корпусу.

 

Як повідомляла "УМ", Вища рада правосуддя позбавила Князєва статусу судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду.