Мобілізація через в/ч і без ТЦК: ініціативу Генштабу має затвердити уряд

11:31, 02.08.2024

Чимало добровольців не сприймають рандомний рзподіл у ТЦК і бажають захищати Україну в обраному підрозділі. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Пропозиція Генштабу ЗСУ про те, що командири військових частин (в/ч) зможуть призивати добровольців на службу без участі ТЦК, ще потребує затвердження Кабінетом  міністрів.

 

Лише після того, як уряд ухвалить відповідну постанову, запрацює механізм призову (мобілізації) через військові частини, а не через ТЦК, де часто ігнорують відношення від командирів. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський у коментарі «УП».

 

«ТЦК мають свої мобілізаційні плани і замовлення від Генштабу, тому вони не завжди йшли на зустріч добровольцям, які приходили з відношеннями від конкретних військових частин. Потрапити до обраного підрозділу можна було тільки шляхом укладання контракту.

 

Але далеко не всі військовозобов’язані хочуть підписувати контракт, бо він передбачає певні терміни, які не завжди підходять громадянам.

 

Генштаб пропонує такий механізм: якщо військовозобов’язаний хоче долучитися до конкретної частини, він може зробити це вступивши в комунікацію з командиром. Тобто командири зможуть призивати добровольців на службу без участі ТЦК», - зазначив пан Веніславський.

 

Нардеп уточнив, що комунікація між добровольцями і військовими частинами відбуватиметься як з ініціативи громадянин, так і з ініціативи командирів.

 

«Людина може сама знайти частину, звернутися до командира, а він уже вирішуватиме, чи призивати її. Але частина також може вступити в комунікацію з громадянином, дані якого отримала з "Резерв+" або реєстру військовозобов’язаних «Оберіг», – каже обранець.

 

Зауважимо, раніше Генштаб ЗСУ запропонував дозволити командирам військових частин призивати добровольців без участі ТЦК.

 

Зокрема, опрацьовано пропозиції щодо змін до "Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період".

 

У ГШ планують надати можливість командирам військових частин здійснювати призов військовозобов’язаних, які виявили бажання проходити військову службу без участі у цих заходах територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

 

Зазначається, що впровадження відповідних змін дозволить:

 

спростити механізм залучення громадян на військову службу по мобілізації;

командирам військових частин підібрати та призвати на військову службу особовий склад, який мотивований для захисту своєї Батьківщини;

військовозобов’язані можуть вибрати вакантні посади, що є у військових частинах, у тому числі за спорідненим цивільним фахом або навичками;

нівелювати ризики для громадян бути призваними через ТЦК та СП до інших військових частин (не за власним вибором).

 

Як повідомляла "УМ", у Міноборони назвали найпопулярніші запити на посади у війську через рекрутинг.