Перемовини про мир в Україні не мають сенсу без рф і Китаю – Павел

14:30, 25.07.2024

Лідер Чехії вважає, що перемовини про мир в Україні потребують залучення РФ і Китаю.

Залучення росії та Китаю у мирні ініціативи щодо припинення російсько-української війни є необхідною умовою для того, щоб вони забезпечили результат вважає президент Чехії Петр Павел.

 

Як інформує УМ, про це заявив Павел в інтерв’ю ČTK, переказ якого наводить IDNES.

 

Петр Павел зазначив, що очікує певних нових зрушень у російсько-українській війні наприкінці 2024 або початку 2025 року. Одним з факторів він назвав вибори у низці важливих країн, зокрема у США, іншим – наростанням втоми від війни і в Росії, і в Україні.

 

Коментуючи слова Володимира Зеленського про плани залучити росію до наступного мирного саміту Павел сказав, що поки невідомо, чи це реально, проте це "у будь-якому разі необхідно й бажано".

 

Одночасно він наголосив, що переговори не будуть мати сенсу, якщо Москва продовжить діяти так, як досі – висуваючи фактично умови капітуляції України.

 

"Проте без Росії та Китаю за столом мирні перемовини будуть неможливими", – вважає Петр Павел.

 

На його думку, без реального тиску з боку Китаю Росію не вийде змусити змінити поведінку.

 

Нагадаємо, що учасники Глобального саміту миру, що проходив у червні у Швейцарії, оприлюднили спільне комюніке про основи миру.

 

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква казав, що Україна прагне провести другий Саміт миру до кінця поточного року.

 

Як повідомляла УМ, Що для України трагедія, для світу — частина гри: що не так із дискусіями про мирні переговори з рф.