Кібератака фахівців ГУР паралізувала банківську систему рф

10:18, 24.07.2024

На Росії вже визнали, що масовий збій в роботі онлайн-сервісів є наслідком атаки "політично мотивованих хакерів".

Масована кібератака фахівців ГУР Міноборони на банківську систему держави-агресора розпочалася зранку 23 липня: не працюють низка провідних фінансових установ, також є перебої в роботі основних мобільних операторів та інтернет-провайдерів рф.

 

Як інформує УМ, про це повідомило джерело в українській розвідці.

 

"Унаслідок удару припинилася або значно ускладнилася робота платіжних систем, мобільних додатків банків, особистих кабінетів, системи оплати послуг в громадському транспорті тощо. Також спостерігаються перебої в роботі основних мобільних операторів та інтернет-провайдерів Росії", - заявили у ГУР.

 

За даними воєнної розвідки, користувачі на всій території РФ скаржаться на те, що не можуть скористатися цифровими послугами відразу низки основних банківських установ РФ.

 

"Зокрема, онлайн-сервіси не працюють або суттєво деградували у "Альфа-банку", "СберБанку", Райффайзен банку, ВТБ Банку, РСХБ Банку, Газпромбанку, Т-Банку, онлайн-банкінгу iBank. Крім того, заблокована або відчутно порушена робота національних платіжних систем терористів - "Системи швидких платежів "СБП" та Національної системи платіжних карт "НСПК", - поінформувало джерело.

 

У ГУР зазначили, що також російські користувачі у соцмережах масово скаржаться на неможливість скористатися мобільним звʼязком або мобільним інтернетом від "Білайн", "Мегафон", "Теле2" та "Ростелеком".

 

"На Росії вже визнали, що масовий збій в роботі онлайн-сервісів є наслідком атаки "політично мотивованих хакерів", - поінформував представник ГУР.

 

В українській розвідці зазначають, що атака ще триває і далека до свого завершення.

 

"Насправді, росіяни таким чином досягають "цілей СВО", яка, як відомо, іде "по плану". Росія і кріпосні Путіна повертаються до "істоков" і "скрєп": "натівський" інтернет все менше впливає на життя росіян, а онлайн-сервіси зникають як "ворожі ліберальні цінності". Це вдалий момент, аби повною мірою втілити в життя омріяне Кремлем "імпортозамєщєніє" у форматі дерев’яних рахівниць, паперових сберкнижок і наскельного бухгалтерського живопису", - заявили у ГУР.

 

У воєнній розвідці, зі свого боку, докладають всіх зусиль, аби прискорити цей процес "і повернути московитів у часи, коли ніякий біткоїн, біржова акція або навіть долар жодним чином не впливав на їхнє життя".

 

"Адже вони банально не матимуть до цього доступу», - зазначив ГУРівець.

 

Додамо, що кіберволонтери та Головне управління розвідки Міноборони атакували майже сотню російських вебресурсів.

 

Як повідомляла УМ, щоденно росія здійснює понад 10 кібератак на Україну.