«Україна – це Дім»: запущено онлайн-платформу для повернення українців з-за кордону

09:36, 19.07.2024

Дмитро Кулеба та Верховний комісар ООН оголосили про запуск онлайн-платформи «Україна – це Дім» для українців, які розглядають можливість повернення з-за кордону (Фото: сайт МЗС)

Онлайн-платформу «Україна — це Дім», що покликана допомогти українцям, які бажають повернутися з-за кордону на Батьківщину, запустили Україна та ООН.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Міністерства закордонних справ України.

 

Про запуск платформи під час зустрічі оголосили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді.

 

На сайті можна знайти відповіді щодо повернення в Україну, як-от: які документи потрібні для перетину кордону, як перевезти придбаний за кордоном автомобіль, що буде із соціальними виплатами та житлом, які надавала країна тимчасового захисту.

 

Також надається інформація про допомогу, яка доступна малозабезпеченим сім’ям та переселенцям, які повертаються з-за кордону.

 

 

До розробки графічного дизайну порталу, що втілює українські мотиви, було залучено мисткиню Ольгу Гайдуш зі Львівщини, додали на сайті УВКБ ООН.

 

Зазначимо, що на сайті УВКБ ООН про запуск платформи «Україна — це Дім» уперше повідомляли ще в лютому 2023 року. Тоді зазначалося, що її мета — створити «прозору та ефективну» систему для гуманітарних партнерів та організацій, які, зокрема, відновлюють житло для переселенців.

 

Скористатися платформою можна тут.

 

За даними УВКБ ООН, станом на 15 липня в Європі нараховувалося 6 021 400 біженців з України. Найбільше українських біженців проживало в Німеччині (понад 1,1 млн людей), Польщі (957 тисяч) та Чехії (353 тисячі). Крім того, ще 558 300 біженців з України перебували за межами Європи.

 

Як повідомляла УМ, Повернення українських біженців: Чехія запустила заохочувальну програму.