Наділить надздібностями: Маск анонсував імплантацію чипа Neuralink другому пацієнту

16:23, 11.07.2024

Ілон Маск каже, що друга імплантація мозку Neuralink відбудеться приблизно через тиждень (Фото: скриншот відео соцмережа Х Neuralink)

Neuralink готується приблизно за тиждень імплантувати мозковий чип другому пацієнту. Про це повідомив засновник компанії Ілон Маск.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Bloomberg.

 

Під час дискусії на платформі X мільярдер і кілька співробітників Neuralink розповіли про можливості нинішнього пристрою та майбутні перспективи, такі як лікування паралічу і втрати пам’яті.

 

У короткостроковій перспективі компанія має на меті допомогти пацієнтам з черепно-мозковими травмами та травмами хребта, дозволивши їм керувати смартфонами та комп’ютерами силою думки. Для цього вона імплантує пристрій, який називає “Телепатія” (Telepathy).

 

Ілон Маск зазначив, що довгострокова мета полягає в тому, щоб пом’якшити “цивілізаційні ризики ШІ”. Він стверджує, що Neuralink може допомогти в цьому, створивши “більш тісний симбіоз між людським і цифровим інтелектом”. Мільярдер сказав, що ідея “полягає в тому, щоб наділити людей надздібностями”.

 

Команда також обговорила майбутні покоління пристрою. Засновник Neuralink сказав, що пацієнти зі старими моделями повинні мати можливість перейти на новіші.

 

“Ви хочете iPhone 15, – сказав Ілон Маск. – Не iPhone 1”.

 

Нагадаємо, що на початку 2024 року Neuralink імплантувала чип першому пацієнту – ним став Нолан Арбо, який після нещасного випадку був паралізований нижче плечей. Завдяки пристрою чоловік зміг силою думки грати у відеоігри, переглядати інтернет-сторінки та переміщати курсор на ноутбуці.

 

 

Невдовзі після першої операції стало відомо про певні проблеми з пристроєм. Проте зміни у програмному забезпечені, які внесла компанія, дали змогу допомогли Нолану Арбо відновити багато можливостей пристрою.

 

Згодом Управління з продовольства та медикаментів (FDA) США дало “зелене світло” Neuralink на імплантацію мозкового чипа другій людині. Недавно стало відомо, що компанія готувалася до операції, але заплановане вирішили відкласти.

 

Як повідомляла УМ, в Китаї вчені створили робота з людським мозком.