У Китаї вчені створили робота з людським мозком

13:27, 05.07.2024
У Китаї вчені створили робота з людським мозком

Для створення штучного мозку команда китайських вчених використовувала стовбурові клітини.

Робота, схожого на Франкенштейна, який працює від крихітного людського мозку, створили вчені КНР – це стало першим у своєму роді подвигом.

 

Робот працює, використовуючи вирощений в лабораторії органоїд мозку, масу клітин і комп’ютерний чіп, який взаємодіє з нервовою системою.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання MailOnline.

 

Він був описаний як "мозок на чіпі", який функціонує як людський мозок за допомогою датчиків і алгоритму на основі штучного інтелекту, що спонукає робота рухатися, хапати предмети та уникати перешкод.

 

Для створення штучного мозку команда китайських вчених використовувала стовбурові клітини – тип клітин, які утворюють мозкову тканину в організмі. За їх словами, цей мозок демонструє ознаки інтелекту, подібні до людського мозку, автономно рухаючись своїми кінцівками, і це може призвести до методів відновлення пошкодженої кори головного мозку людини та створення інших методів лікування неврологічних розладів.

 

Вчені з Університету Тяньцзіня створили машину, використовуючи інтерфейси мозок-комп’ютер (BCI – brain-computer interfaces), які поєднують електричні сигнали, що виходять від мозку, з комп’ютерними чіпами.

 

Цей інтерфейс є тією ж системою, що використовувалася для створення чіпа Neuralink Ілона Маска, який був імплантований у мозок пацієнта, що дозволяє йому керувати комп’ютером за допомогою розуму. Пристрій Neuralink працює від спеціального чіпа в імплантаті, який обробляє сигнали та передає їх на комп’ютер через стандартне з’єднання Bluetooth.

 

Вас може зацікавити:Змінили правила під час гри. Українка розповіла, як проїхала 1200 км, щоб провалити іспит в аспірантуру

 

Вас може зацікавити:Читав з екрана і сам не розумів, що каже українською. Педуніверситет у Тернополі потрапив у новий скандал через захист дисертації китайським аспірантом

 

Однак китайські дослідники не поділилися, як вони передають сигнали своєму органоїду. Команда сказала, що технологія все ще стикається з "вузькими місцями, такими як низька зрілість розвитку та недостатнє постачання поживними речовинами", які зазвичай включають антиоксиданти, волокна та мінерали.

 

Коли органоїди були щеплені в мозок, вони встановили функціональний зв’язок під час обробки ультразвуком низької інтенсивності. Ультразвукова стимуляція низької інтенсивності відновлює людські тканини, утворюючи нейрони, які надсилають повідомлення з мозку, щоб робот міг рухатися автономно.

 

Дослідники пояснили, що робот не має очей і реагує лише на електричні та сенсорні сигнали, які надсилають нейрони. Дослідження все ще перебуває на ранніх стадіях розробки, і залишається незрозумілим, чи можна коли-небудь використовувати органоїди для відновлення або реконструкції пошкоджених тканин мозку.

 

Як повідомляла УМ, деякі мурахи, як виявили науковці, ампутують кінцівки пораненим товаришам, щоб врятувати їм життя, причому ампутацію завжди проводять самиці.