Орбан та Сі Цзіньпін у Пекіні обговорили війну рф проти України

10:20, 08.07.2024

Орбан зустрівся із Сі під час раптового візиту в Пекін через кілька днів після зустрічі з путіним (Фото: соцмережа Х Orbán Viktor)

Прибувши з несподіваним візитом до Пекіну прем′єр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів переговори з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

 

Як інформує УМ, про це 8 липня повідомили Орбан у соцмережі Х, CNN, агентство "Синьхуа" та російські пропагандисти.

 

"Китай є ключовою державою у створенні умов для миру в російсько-українській війні (повномасштабній агресії рф – ред.). Саме тому я приїхав на зустріч з президентом Сі в Пекін, всього через два місяці після його офіційного візиту в Будапешт", - написав Орбан.

 

Агентство "Сіньхуа" проінформувало лише про факт зустрічі Орбана з лідером Китаю.

 

Російські пропагандисти повідомили, що під час зустрічі Орбан заявив, що Угорщина високо цінує "мирну" ініціативу Китаю щодо України. "У разі конфлікту (повномасштабної війни рф проти України – ред.), що йде по сусідству з Угорщиною, ми теж високо цінуємо вашу (КНР) мирну ініціативу", - сказав Орбан.

 

 

СNN зазначає, що візит Орбана до Пекіна і його зупинки минулого тижня в росії та Україні відбулися лише через тиждень після того, як Угорщина перебрала на себе ротаційне головування в Раді Європейського Союзу - позицію, на яку скептично дивилися багато лідерів країн блоку, де Орбана вважають "неліберальним диваком".

 

Це також відбувається на тлі постійного занепокоєння - і глибоких розбіжностей - щодо того, як і коли буде вирішена війна в Україні, майже через два з половиною роки після російського вторгнення.

 

Нагадаємо, що в неділю після вояжу до путіна Орбан пообіцяв більше "несподіваних зустрічей".

 

Лідер росії владімір путін прийняв у п'ятницю у Кремлі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана для переговорів, у тому числі про Україну, та розпочав зустріч згадкою про ультиматум для Києва.

 

На пресконференції з путіним Орбан розповів, що під час своїх поїздок до Москви та Києва зрозумів, що позиції обох сторін стосовно розв'язаної рф загарбницької війни "є дуже далекими".

 

Як повідомляла УМ, Орбан не є представником позиції Євросоюзу під час візиту до Москви.