Анналена Бербок нагороджена орденом Ярослава Мудрого

17:33, 21.05.2024

Анналена Бербок та Володимир Зеленський під час нагородження. (tagesspiegel.de)

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок отримала орден Ярослава Мудрого «За заслуги» під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві у вівторок, 21 травня.

 

Відповідний указ Зеленський підписав ще на початку 2024 року, але нагода особисто вручити нагороду випала лише зараз, під час сьомого візиту пані Бербок до України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила сама глава МЗС ФРН під час спілкування з журналістами, передає видання Tagesspiegel.

 

За її словами, вона була змушена скасувати візит до Харкова, запланований у межах поїздки до України 21 травня, через безпекову ситуацію.

 

Пані Бербок вже відвідувала місто в січні 2023 року і хотіла дізнатися більше про становище цивільного населення.

 

Очільниця німецького МЗС повторила свій заклик до міжнародних партнерів надати Києву більше засобів протиповітряної оборони, "щоб захистити не тільки великі міста, а й інфраструктуру".

 

Водночас, Офіс президента повідомляє, що Зеленський докладно поінформував гостю про ситуацію на передовій і першочергові оборонні потреби України. Під час зустрічі вони обговорили спільну ініціативу міністрів закордонних справ та оборони Німеччини з пошуку додаткових систем Patriot та інших систем ППО. Також ішлося про те, що українське небо вже невдовзі можуть захищати додаткові зенітно-ракетні комплекси з ФРН.

 

«Ми дуже вдячні за військову підтримку, фінансову допомогу. Розраховуємо на ваше подальше сприяння. Наші країни мають дуже хороші відносини. Ми вдячні німецькому суспільству за підтримку України, за прихисток для наших людей», – наголосив Зеленський, звертаючись до пані Бербок.

 

Під час зустрічі окремо обговорили рух України до членства в ЄС та організацію Міжнародної конференції з відновлення України (URC 2024), яка відбудеться у червні в Берліні, скоординували кроки щодо її наповнення конкретними проєктами.

 

Як повідомляла «УМ», це вже сьомий візит Анналени Бербок до України з початку повномасштабного російського вторгнення.