В Ірані визначилися з датою президентських виборів

09:59, 21.05.2024

Вивчивши терміни виборчого процесу, керівники гілок влади визначили 28 червня датою проведення виборів для визначення нового президента та оголосили: реєстрація кандидатів відбудеться 30 травня – 3 червня, а вибори акція триватиме з 12 по 27 червня. (Фото: IRNA)

У Ірані після загибелі в аварії президента країни Ібрагіма Раїсі призначили дострокові президентські вибори на 28 червня.

 

Як інформує УМ, про це пише іранське інформагентство IRNA.

 

Очільники іранських гілок влади визначили терміни виборчого процесу. Для реєстрації кандидатів вони обрали період з 30 травня до 3 червня, а для їхньої виборчої кампанії — з 12 до 27 червня.

 

У статті 131 Конституції Ісламської Республіки Іран йдеться, що для управління виконавчими справами країни терміном на 50 днів і підготовки до виборів президента мають сформувати раду.

 

Перший віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі виконуватиме обовʼязки президента країни впродовж 50 днів.

 

Президент Ірану є головою уряду Ісламської Республіки. Це найвища виборна посада в державі, однак президент підпорядкований верховному лідеру — аятолі. Саме аятола є головою держави і командувачем Збройних сил. Це найвищий посадовець в Ірані. Президент же має доволі обмежену владу — він може підписувати міжнародні договори, угоди з іншими країнами й організаціями, призначати міністрів і губернаторів, однак не впливає на зовнішню політику й армію.

 

Нагадаємо, що 19 травня потрапив в аварію гелікоптер з іранським президентом Ібрагімом Раїсі. На борту також був міністр закордонних справ країни Хусейн-Амір Абдуллахіан. У день авіатрощі в північно-західному регіоні Ірану були несприятливі погодні умови й густий туман. У ніч на 20 травня в північно-західному регіоні Ірану рятувальники знайшли гелікоптер. Того ж дня Кабмін іранської адміністрації офіційно підтвердив смерть Ібрагіма Раїсі в катастрофі гелікоптера.

 

63-річного Раїсі обрали президентом з другої спроби в серпні 2021 року. З моменту вступу на посаду він наказав посилити моральні закони, які стосуються насамперед зовнішнього вигляду, поведінки й способу життя жінок. Його адміністрацію звинувачують у кривавому придушенні антиурядових протестів і постачанні дронів росії після її вторгнення в Україну.

 

Як повідомляла УМ, Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув у авіакатастрофі.