Нідерланди оголосили про 102 млн євро допомоги Україні: куди буде спрямовано новий пакет

10:02, 07.10.2023

Допомогу від Нідерландів спрямують на підтримку реформ та інвестиційних проектів,— Ліше Шрайнемахер

Міністерка зовнішньої торгівлі та розвитку Нідерландів Ліше Шрайнемахер оголосила про надання нового пакету допомоги для України у розмірі 102 мільйони євро. 

 

Ці кошти призначені для підготовки України до зимового періоду, а також для підтримки реформ та інвестиційних проектів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба уряду країни.

 

Більшість коштів у межах нового пакета – 60 мільйонів євро – спрямують на страхування експортних кредитів для нідерландських компаній, які хочуть зробити внесок у відновлення України й почати там роботу. 

 

Загальна сума фінансування цих операцій, таким чином, становитиме 120 мільйонів євро.

 

Ще 30 мільйонів євро підуть на закупівлю газу та постачання компонентів для відновлення й модернізації української електромережі, аби Україна підготувалась до зими – трансформаторів, комутаційних компонентів і кабелів.

 

Решта 12 мільйонів євро нового пакета допомоги підуть на підтримку нещодавно звільнених Україною територій – ремонт об'єктів питного водопостачання, електропостачання, первинної медичної допомоги та освіти, а також на впровадження реформи шляхом технічної допомоги через Міжнародний валютний фонд.

 

Як повідомляла УМ, Нідерланди збираються передати Україні всі свої винищувачі F-16, за винятком навчальних моделей. Цей крок спрямований на підтримку обороноздатності України та підвищення її військової потужності.