Нідерланди передадуть Україні майже всі свої винищувачі F-16

09:49, 26.08.2023
Нідерланди передадуть Україні майже всі свої винищувачі F-16

Україна зможе використовувати винищувачі F-16 від Нідерландів

Нідерланди збираються передати Україні всі свої винищувачі F-16, за винятком навчальних моделей. Цей крок спрямований на підтримку обороноздатності України та підвищення її військової потужності.

 

Як інформує Україна молода, про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайсу Оллонгрен.

 

Вона цього тижня відвідала Київ. Як відомо, Нідерланди входять до переліку тих держав Європи, які під час великої війни карколомно змінили ставлення до України.

 

"З боку Нідерландів нам треба, щоб спочатку були виконані усі передумови. А саме: щоб були підготовлені екіпажі, щоб ми розуміли, що інфраструктура готова, а також щоб у нас були не лише літаки, а і запчастини. Необхідне озброєння для них... Зважаючи на це, ми реалістично розраховуємо на наступний рік; коли Данія передасть літаки – вони вирішать самі. Але всі зараз хочуть, щоб це сталося якнайшвидше і щоб ми змогли посилити українську ППО", – сказала міністерка.

 

За її словами, Нідерланди можуть передати Україні всі винищувачі, за винятком навчальних.

 

"Загалом у нас є 42 літаки, але частина з них піде на навчання", – сказала посадовиця.

 

Ця країна відома багатьом через так званий "нідерландський референдум". Саме він ледь не зупинив Угоду про асоціацію.

 

Нідерланди загалом скептично ставилися до безпекової інтеграції Києва в пан'європейські структури, проте ця країна несподівано стала одним із головних донорів для ЗСУ і прибічником вступу України в ЄС.

 

Ця підтримка була від проукраїнського уряду Марка Рютте, який встиг ухвалити рішення про передачу Україні нідерландських винищувачів F-16.

 

Як повідомляла УМ, Норвегія вирішила передати Україні винищувачі  F-16