США розглядають можливість надати Україні ракети великої дальності

10:30, 12.09.2023

Україна може отримати від США ракети великої дальності, оснащені касетними бомбами, для підвищення обороноздатності

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

За словами чотирьох американських чиновників, адміністрація Байдена близька до схвалення постачання в Україну ракет більшої дальності, укомплектованих касетними бомбами.

 

США розглядають можливість постачання тактичних ракетних систем (ATACMS) або керованої реактивної системи залпового вогню (GMLRS), ракети, які наповнені касетними бомбами.

 

У разі схвалення будь-який варіант буде доступний для швидкої доставки в Україну.

 

Чотири джерела повідомили, що рішення відправити ATACMS або GMLRS, або обидва, не є остаточним і може бути відхиленим. Адміністрація Байдена місяцями обговорювала рішення щодо ATACMS, побоюючись, що їх відправлення буде сприйнято як надто агресивний крок проти Росії.

 

Україна неодноразово зверталася до адміністрації Байдена з проханням ATACMS допомогти атакувати та порушити лінії постачання, авіабази та залізничні мережі на окупованій Росією території.

 

За інформацією ЗМІ, вже найближчим часом адміністрація президента США Джо Байдена оголосить про надання Україні нової партії касетних боєприпасів.

 

6 вересня Державний секретар США Ентоні Блінкен під час анонсованого візиту до Києва оголосив про новий пакет допомоги Україні на понад один мільярд доларів.

 

11 вересня під час вечірнього відеозвернення президент Володимир Зеленський анонсував посилення оборонної підтримки від Німеччини. Запевнив, що обговорив постачання ППО, артилерії та техніки з канцлером ФРН Олафом Шольцем та главою МЗС Анналеною Бербок.

 

Як повідомляла УМ, США вперше передадуть Україні конфісковані у російських підсанкційних олігархів активи заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.й