ЗСУ могли таємно отримати від США ракети великої дальності ATACMS та керовані снаряди Excalibur

14:16, 23.08.2022

Нещодавні вибухи в окупованому Криму є результатом ударів із використанням ракет великої дальності

Експерти припустили, що Вашингтон таємно доставив українським військовим потужнішу зброю —  ракети великої дальності ATACMS та керовані снаряди Excalibur.
 
Як інформує Україна молода, про це пише видання Politico з посиланням на експертів та джерела.
 
Так, колишні спецназівці США Майкл Вайс та Джеймс Раштон вважають, що недавні вибухи на об'єктах Збройних сил РФ в окупованому Криму є результатом ударів із використанням ракет великої дальності. Згідно з одним зі сценарієм, США таємно направили в Україну ракети ATACMS, які мають дальність стрільби до 300 км.
 
Журналісти з посиланням на двох осіб, знайомих із питанням, також стверджують, що США включили високоточні боєприпаси Excalibur до пакета озброєнь від 19 серпня, хоча Білий дім не оголошував про це публічно. Також у документі про пакет допомоги, який опинився у розпорядженні видання, зазначено, що озброєння, яке їде до України, не обмежене наведеним у паперах списком.
 
У публікації зазначається, що вже були випадки таємних поставок озброєння в Україну, які підтверджували в результаті в Пентагоні. Так, у п'ятницю, 19 серпня, представник Міністерства оборони США зазначив, що Вашингтон без попереднього оголошення постачав Києву високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM, які використовують для наведення на радіолокаційні системи.
 
«Коли ми вперше оголосили про перше постачання ракет HARM, те, як ми охарактеризували це в оголошенні, не було конкретним. Ми описали, що забезпечуємо протирадіолокаційні можливості»,— сказав чиновник.
 
Як повідомляла УМ, Сили оборони України отримають на озброєння американські протитанкові ракетні комплекси BGM-71 TOW.